lördag 20 juli 2013

Slut på lantlivet

Puh, fest, husvakt, vin och pizza i kolonistuga....vi har haft jätteroligt och är nu helt slut.
Igår åkte vi från Gamlis för att gå på middag hos C. Det blev en fantastiskt trevlig kväll, och klockan var närmare två när vi kom hem. Tillbaka till Gamlis idag, för att titta till katten. Hon var i bättre form än vi...
Men vi fikade där, vattnade några växter som såg ut att behöva det och satt sen ute och läste några timmar. Efter det cykling till Tunabergskolonin där S. bjöd på pizza och jag fick plocka säsongens första hallon. Några glas vin slank ner även där.

Nu har vi varit hemma några timmar, vi har druckit te och slötittat på TV. Mer slö än tittat - både K. och jag är jättetrötta.  Snart dags att sova. Och "lantlivet" är över för den här gången, eftersom A och P kommer hem och återtar sitt hus sent i kväll. 

Det känns som söndag men är tack och lov bara lördag. Bra, det är som att få en bonusdag. 
Men kanske får vi trädgårdsabstinens, vi får se.

onsdag 17 juli 2013

Vi gillar husvaktandet!

"Jag tror jag lägger mig i hängmattan" sa K. i förmiddags.
Och efter några minuter: "Så underbart att kunna säga nånting sånt!"

Ja, det är fortsatt härligt hängmatteliv. Vårt hus- och kattvaktande har gynnats av riktigt bra väder, och vi märker hur otroligt bra vi båda mår av att ha det grönt, lugnt och trafikljudsfritt. Vi sitter mest rakt upp och ner och läser. Varvar med lite wordfeud när vi vill ha spänning... Framåt kvällen tar vi ett glas vin och pratar om hur lyxigt det känns att ha lite lantkänsla, även om det här huset är en helt modern villa som ligger rätt så nära stan.

Efter ett snabbt besök hemma för att hämta lite saker och vattna balkongblommorna är det nu dags att cykla iväg igen.


söndag 14 juli 2013

Avkopplat villaliv men dålig kvarterskrog

Dagens väderprognos var inte alls fel. Tyvärr. Regn och kyla på fm - vilken kontrast till gårdagens kanonväder! Regnet upphörde ganska snart, men ganska kallt har det varit. Och mulet ända till åttatiden när det plötsligt sprack upp och blev en sån där sommarkväll som ser fantastisk ut när man betraktar den genom fönstren, men som kräver både tjock tröja och jacka om man ska vistas utomhus.

K. och jag har i alla fall levt villaliv även idag. Mest har vi varit inne och läst och myst och kopplat av. Som att ha en väldigt stor och lyxig sommarstuga, utan att behöva göra nåt nyttigt som att klippa gräs eller så. Katten gick in och ut och saknar nog sin matte, även om hon gillar både K. och mig.

Framåt kvällen blev vi hungriga, och eftersom vi inte hade tagit med nån mat bestämde vi oss för att göra nåt så exotiskt som att gå till en lokal kvarterskrog. Maestro heter den och ligger på knappt tio minuters promenadavstånd. Vi gick en liten omväg bara för att få röra på oss. Väldigt mysiga kvarter promenerade vi genom, det ena huset trevligare än det andra. Bara en sak skämde vyerna: Studsmattor.  På var och varannan tomt. Fy urk vad jag avskyr dessa blåa monster!

Maten på Maestro var...ätbar. Tror jag. Jag känner mig lite konstig nu, inte så att jag mår direkt illa, men om jag hade varit en sån person som lätt mår illa, då hade jag gjort det. Nej, det var inte bra där. Köttet var liksom underligt... Dessutom: det bord vi först satte oss vid var var trasigt, och servitören luktade sura kläder. Inte visste han heller vad torrt vitt vin är.
En ung tjej som också serverade var väldigt trevlig, men det räddar inte restaurangen. Man ska förmodligen äta pizza där, inte krångla till det med andra rätter.
En kul grej: Först satte vi oss ute, men det blev för kyligt efter ett tag. K. gick in och frågade om det fanns plädar att låna. "Nej, det har vi inte. Men vi har filtar." Det tyckte vi var roligt, särskilt när vi sedan fick några varma gröna plädar. Och det är ju också ett plus. Alla krogar som lånar ut plädar/filtar får stora plus av mig.
Imorgon fixar vi egen mat. Kanske grillar vi till och med, så blir villalivet fulländat.

lördag 13 juli 2013

Varmt i villaidyllen

Första gången jag skriver i bloggen via mobilen. Amazing att det alls går.
Efter väldigt trevliga dagar är våra Luleågäster på väg hem. K och jag har hamnat i den ultimata villaidyllen, komplett med hängmatta, katt och igelkott! Det är soligt och jättevarmt - hur kan prognosen för i morgon visa på regn och kyla?? Hoppas det är fel.


fredag 12 juli 2013

Nästan som vanligt

Nu är utställningen slut och tillvaron blir lite mer som vanligt. Men inte riktigt ändå. Idag återkommer våra Luleågäster efter ett par dagar i Stockholm, och från och med i morgon ska vi vakta hus och katt i Gamlis. Blir det fint väder kommer vi att vara där väldigt mycket den närmaste veckan. Kanske grilla och förstås göra annat som villaägare gör, typ vattna.

Jag har uppskjutet jobb att ta itu med också. Får se hur mycket jag hinner idag. Men fredag, soligt, gäster...tja, jag ska inte vara överoptimistisk.




måndag 8 juli 2013

Ett ännu kortare inlägg

Nej, igår kom inga galleribesökare. Eller, nu underdrev jag, det kom fyra stycken. Varav två var kompisar till oss. Men vad kan man vänta sig - det var årets varmaste dag.
Idag var det bättre. Ingen jätterusning, men det droppade in lite folk då och då. Jag satt i galleriet ensam större delen av tiden medan K. vilade och gjorde lite annat, och jag hann faktiskt göra lite eget jobb också.

Något jag har märkt är att jag, jämfört med förr i tiden, inte gillar att ha så många bollar i luften. Det får helt enkelt inte hända en massa saker samtidigt. Å andra sidan är jag bättre än nånsin på att tillfälligt sortera bort saker ur medvetandet. Fokusera kallas det visst.

Nu är det galleriet, vanligt jobb och att umgås med våra gäster som står i fokus. Annat skyfflar jag liksom åt sidan. Den här bloggen hör till detta annat. Det blir bättre nästa vecka. med bloggen alltså. Hoppas jag.


söndag 7 juli 2013

Kort inlägg

Det blir inte mycket tid över att skriva blogginlägg dessa dagar, men här är en kort uppdatering.

Elskåpet i förra inlägget, det som står mitt i cykelbanan, är nu omgivet av varningsskyltar. Folk måste alltså ha påtalat vansinnigheten för kommunen. Eller det kanske redan har inträffat incidenter?

Enligt rubrik i dagens nätUNT har det varit bråk på en hamburgerkedja. På hela kedjan? Slagsmål som sprider sig, länk efter länk? Nej, förstås bara på en enda restaurang som tillhör en kedja. Varför skriver man...äh, jag vet, tidningsjournalister kan ju inte skriva.

Klockan 11 idag, och det är redan +24 grader i skuggan. Jag ska vakta Kittys utställning - undrar om det kommer några besökare? Nu är det i alla fall dags att gå till solgasset på Svartbäcksgatan.

fredag 5 juli 2013

Elskåp i vägen

Ända sen i oktober har det varit diverse hemska gatuarbeten här utanför. Precis när man trodde det var klart har det blivit ännu värre, det har bullrat och slamrat och grävts och sågats stenar så jag har aldrig varit med om nåt liknande. Först den ena gatan, sen den andra. Och så alla trottoarer efter det. Förutom bullret, gissa om det har dammat! Från 7 på morgonen till 7 på kvällen har det hållit på nu i sommar. Sitta på balkongen var bara att glömma.

Nu verkar det vara klar. Otroligt. Fast alltid är det väl nånting som måste göras om. Jag tippar på att det elskåp som står mitt i den nyasfalterade cykelbanan måse flyttas. Eller kan det verkligen vara meningen att det ska se ut så här? Jag undrar också varför man anlägger en plantering jämsides med en redan gjord plantering. Det ser underligt ut. Bilden är kanske mörk, men den fyrkant som syns mitt i vägen är alltså ett elskåp...


onsdag 3 juli 2013

Lindblom och konst

Dagen började med en cykeltur till Nyby. Ärende: Att vattna blommor. På vägen dit kunde jag njuta av en av de absolut härligaste dofter jag vet: Lindblom. Det slår nästan syren i mitt tycke. En så väldigt speciell doft, som en mild, god tvål ungefär. Och det finns rätt mycket lindar i Uppsala, bland annat utmed cykelvägar.
Mitt i stan, på Svartbäcksgatan finns de också, så även där insöp jag doften med stor förtjusning. Helt nytt uppdrag denna gång, nämligen att hänga tavlor på Galleri Uppsala. Vi hann inte med allt förstås, och det var inte heller meningen. Men en bra bit på väg kom vi, och det ser lovande ut.
Troligen är det också stans absolut finaste galleri. Alltså inte "statusfinaste"/snobbigaste utan finaste/mysigaste/snyggaste. Väldigt smakfullt renoverat, jättebra upphängningsanordningar, perfekt belysning, bra skyltfönster, bra läge...allt är rätt. Det ska bli kul att sitta där från och med lördag och en knapp vecka framåt, omgiven av K:s färgstarka tavlor.

Lindblom och konst var alltså dagens teman. Inte illa alls. Och nu i kväll trodde vi att vi skulle höra starkt ljud från Def Leppards spelning på Vaksala Torg. Det är inte alls långt härifrån, och med tanke på att vi ibland hört konsertljud från såväl Fyrishov som Stadsparken (som båda ligger mycket längre bort) väntade vi oss redigt hårdrocksmuller in i vardagsrummet. Men inte. Om jag verkligen lyssnar uppmärksamt kan jag höra några dova basgångar nånstans ifrån, men det är allt. Nästan synd.

Imorgon fyller jag år. Många år. Men inte jämnt. Får se hur vi firar det.

tisdag 2 juli 2013

Pigg och nöjd

Mätt och nöjd är jag just nu.  H&T har varit här på middag och jag har fixat drink, mat, vin och efterrätt. Plus en del städning, och den blev extra omfattande eftersom vi även får andra gäster i veckan.

Fyra dagar på hotell, det kanske var det som behövdes. Nu är jag nämligen fylld av energi, dagarna förflyter i allmän nyttighet, "javisst ja, nu ska jag göra fröbröd", "oj, jag ska genast göra lite chokladkräm" - spontana huslighetssaker som känns hur kul som helst. Jag är annars en väldigt lat person. Det är inte många som tror det, men det är sant. Lazy within reason, kan man kanske säga.

Kvällens middag blev väldigt god. Och det blev lite kvar som K och jag kan äta imorgon. Det blir en mellandag, och på torsdag kommer  Å och E hit, och vi ska fira både det ena och det andra.

Sen ska vi hänga tavlor, K har vernissage på lördag. Hoppas hon orkar - i vilket fall finns jag där och kan fortsätta fixa saker med min nya pigghet. Som jag hoppas håller i sig.


måndag 1 juli 2013

Hemma igen

Årets Luleåresa var trevlig som vanligt. Kul att träffa alla, inklusive min 87-åriga mamma som var i bättre form än jag hade väntat.

Mycket bra kan jag säga om att bo ensam på hotell. Otroligt skönt och lyxigt att kunna dra sig tillbaka dit mellan de socialt intensiva varven. Och på Stadshotellet i Luleå är det frukost ända till 10.30, även på vardagar, så då blev det inte så stressigt att få i sig något på morgnarna. Jag är annars ingen stor frukostätare och tycker ofta det är stressigt och stökigt i hotellmatsalar. De godaste sakerna tar slut, det är fel slags överflöd (typ åtta sorters svampigt bröd och fem sorters plastigt köttpålägg) och man äter för mycket och mår inte alls bra efteråt. Men den här gången lyckades jag hålla en lagom nivå. Eller lagom och lagom...när de har små miniwienerbröd! Och frasiga minicroissanter, och minimuffins! I allt annat var jag måttlig och disciplinerad, och när annars skulle jag äta wienerbröd, om än aldrig så små, till frukost?! Men nu slank det ner ett och annat, inga mängder men ändå, och jag har förstås gått upp i vikt. Därför har jag ätit fröbröd och omelett idag. Det är gott det också, men på ett helt annat sätt.

Nu väntar två väldigt intensiva veckor. Middagar, besök från när och fjärran, konstutställning med mera. Och när det kommer folk som ska bo här bör man städa. Dammlagren är inte alltför roliga, och det är lika bra att sätta igång.