torsdag 4 juni 2015

Det är nåt helt otroligt...

...vad spanska barn skriker! Fullständigt ofattbart galet.
På morgnarna vid niotiden hör vi små barn på väg till skolan eller förskolan, och det låter så gulligt när de pratar med sina hesa röster. Anledningen till att de är hesa är inte lika gullig. De har mer eller mindre skrikit sönder sig.
Förskolan ligger ungefär ett kvarter från vårt hus. Barnen är inomhus förutom en timme mellan 11-12, när de släpps ut på en, som det låter, inbyggd gård med sten och betong. Ljudvolymen ökar stadigt under denna rast, och sista halvtimmen är det ett slags konstant crescendo som man bara inte kan föreställa sig om man inte har hört det, det är så vansinnigt så det är komiskt.
Tänk ett antal barn som drar in luft i lungorna, satsar och laddar och så SKRIKER för fulla muggar, så högt de kan, med det värsta diskantläget. De bara SKRIIKER rakt ut, om och om igen. Som entoniga koloratursopraner. Eller tandläkarborrar.
Hörselskador. Förstörda stämband. Och vad händer med personalen?
Eftersom vi, som sagt, bor ett kvarter därifrån kan vi kosta på oss att skratta åt alltihop, och det handlar bara om en timme mitt på dagen. Man kan faktiskt tränga bort det ljudet.
Det kan man däremot inte med barnskrän och skrik och fotbollar på kvällarna, vilket gör att vi har beslutat oss för att flytta. Det var ju nästan på gång även förra året, men då lugnade det sig efter ett tag, och det var på det hela taget mer kontrollerbart än nu.
Tur att vi bara hyr huset!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, oj, då skall sängen ut igen! Hur skall det gå? Trist att behöva flytta av sådana skäl. Ni trivs ju med huset i övrigt och nu när ni fått värme och allt. Jag hoppas ni hittar något trevligt. Tänker på er.
C

Monica Hortell sa...

Haha, ja sängen törs vi knappt tänka på. 😄 Men vi får väl fira ner den på samma sätt om den kom upp.
Hoppas allt är bra med dig!

Queenb sa...

Innan ni hyr nästa gång Monica, listna på runt omkring vid den tiden, och kvälls tid oxo innan ni besluta hyr!

Jag var tvungen att flytta just på samma orsak, skriket från huset bredvid 2 små ungar som skrik utan uppehåll i flera timmar varje dag...jag blev helt förstörd i mina nerver. Föråldrarna, en lärarinna och sin man som var pilot sa ingenting till barnen?

Ditt och datt sa...

Så synd att ni tvingas flytta, men jag förstår! Jag bor ju ovanpå en förskola som har byggts ut mer och mer. Och precis som du skriver - ungarna skriker i falsett och bara rakt ut!

Att kunna vara på balkongen på dagtid, kräver öronproppar. För att inte tala om när ungarna lämnas och hämtas ... :-(. De flesta i personalen har tinnitus! Förskolan stänger en månad varje sommar - juli - och den månaden längtar vi som bor i området efter ... alltså vi som hör :-D!