söndag 20 december 2015

Tvättstuga och mörker

Söndag igen. Jag har tillbringat en del tid i tvättstugan, tvättstugor är ytterligare ett fenomen som jag verkligen gillar med Sverige. I Spanien finns inga tvättstugor. Man tvättar hemma och torkar tvätten utomhus. Tumlare och torkskåp är det knappt nån som har, utom vissa rika svenskar kanske. Om det regnar tvättar ingen spanjor, och ibland kan det ju regna många dagar i sträck. (Till och med veckor, fast det är väldigt sällsynt.) Även om det är uppehåll ibland blir det så fuktigt inomhus så blöt tvätt inte kan torka. Snarare blir torra textilier så fuktiga så de skulle behöva torktumlas...
Därför förstår jag nu varför spanjorerna har så mycket syntetmaterial. Kläder av syntet, sängkläder av syntet - ganska äckligt men det torkar i alla fall snabbt.
När det har regnat en period och så äntligen blir som vanligt, dvs sol, fladdrar välfyllda klädstreck från balkonger och terrasser. Alla tvättar.

Men tvättstugor, det är grejen. Jag har inte haft tillgång till någon på många år, 1998-2014 närmare bestämt. I radhuset på Färingsö och den nybyggda lägenheten på Portalgatan hade alla egen tvättmaskin. Det har sina fördelar men nu är jag glad att slippa. Det är ju enkelt också när tvättstugan ligger i samma hus, utrustningen är bra, det är lätt att få tid och inga stökiga grannar stjäl och förstör.

Det här har varit en alldeles ledig dag för övrigt. Milt är det fortfarande, och det passar mig utmärkt även om jag förstås också tycker att snö är vackert. Jag slipper i alla fall köpa halkskyddande icebugs, för nu ska det hålla sig till plusgrader åtminstone fram till nyår.
Och mörkret har nu sin kulmen - det 22 december vänder det och dagarna blir långsamt och gradvis ljusare.
Jag undrar, är det bara jag som tycker mörkret blir mörkare för varje år? Är det mina ögon? Eller mörkerallergi? I Uppsala centrum är det så mycket julbelysning så jag har aldrig sett nåt liknande. I varje träd sitter det ljusdekorationer, förutom de vanliga girlangerna och utsmyckningarna. Ändå tycker jag det är dunklare än nånsin. Nya slags lampor kanske. Lågenergivarianter som lyser utan att ge ljus.
Inte blir det bättre av att nio av tio människor är svartklädda. Det ser ju helt sjukt ut, som att julhandeln är ett slags informellt begravningståg! Kanske nån social symbolik i det...
Själv svartvägrar jag som vanligt, och när mörkret sänker sig gläds jag åt mina Happy Socks.


1 kommentar:

Queenb sa...

Det är säkert ögon Monica, jag var hos optika i spanien och han frågade mig tycker du att dina glasögon är smutsiga hela tiden...ja sa jag...um det är faktiskt dina ögon du har början till katarakt!