måndag 3 juni 2013

Krogrecension: Basilico

I helgen var det kanonväder men K. jobbade. Idag var hon ledig, och vi bestämde oss för att festa till det och gå ut och äta. Fram med Tastekortet.
Det var inget sitta ute-väder, så det fick vi skippa. En krog som alltid verkar välbesökt och som finns med i Tastelistan är Basilico på Svartbäcksgatan, och dit gick vi. Det är så bra med Tastekortet, man äter för halva priset och kan testa ställen man annars aldrig går till. Ibland hittar man nya favoriter.

Menyn såg bra ut. Jag föll genast för chili- och örtmarinerad lammfilé. Rödvinssky därtill. Jag gillar verkligen chili, jag gillar verkligen örter, jag gillar verkligen lamm. Inget att fundera på.
K. valde Oxfilé tournedos med vitlöksfrästa grönsaker och amaronesås. Hur gott låter inte det?

Husetes vin tog vi också, från Sicilien.
Vinet var det godaste i denna middag. Och det var ställets billigaste vin.

Men nu till maten.
Den såg bra ut. Och vilka enorma portioner.



Till min rätt serverades rostade rotfrukter. En enorm tvådelad palsternacka, en enorm tvådelad morot, en rejäl bit rotselleri, en riktig kluns sötpotatis, och sen grillad squash, aubergine, rödlök, paprika och rätt många kantareller. Så mycket mat!
Lite halvvissen ruccola var det också. Den såg ut att ha legat i kylskåpet några dagar för länge.
De rostade grönsakerna smakade i alla fall utmärkt. Köttet var tyvärr grått och genomstekt, trots den utlovade mediumstekningen. Lammfilé är ju så pass mört, så det går nästan inte att förstöra, så det var okej trots gråheten.
Men - var fanns chilin, var fanns örterna?
Ingenstans.
Det var smaklöst alltihop, och det blev flitigt saltande och pepprande. Rödvinsskyn smakade bara sött. Som sagt: chili, örter????

K:s mat då? Hm, ja. Ännu värre. Amaronesåsen var tunn och smaklös. Alltså var det ingen amaronesås. Grönsakerna var definitivt inte frästa i vitlök, de hade ingen smak alls. Klyftpotatisen var torr och tråkig. Oxfilén var också torr och ganska äcklig. Det var så illa så K. klagade och fick den utbytt. En mycket bättre bit fick hon då, och den var både mörare, godare och mindre gråstekt .

Det kom in rätt mycket folk där på Basilico. Och vi noterade att alla beställde pizza. Alla vi såg beställde faktiskt det, och det kanske betyder något. De kanske har god pizza. De dyra kötträtterna är däremot allt annat än prisvärda.

Servicen? Tja. En enda servitris var i tjänst, och det kanske var en för lite. Det är ju alltid trevligt om nån frågar om man vill ha mer att dricka eller kaffe eller efterrätt. Men så skedde inte.

Tastekortet gör att de flesta restaurangbesök är värda pengarna. Det blir trots allt hälften av ordinarie pris. Men besöker vi Basilico igen? NEJ, det gör vi inte. Är man ingen finsmakare utan vill bara ha mycket kött och gigantiska grönsaksportioner, så visst. Men vitlöksfräsning utan vitlök, amaronesås utan amaronesmak, chili utan chili, örter utan örter...vad handlar det om? Kök utan kock?

Inga kommentarer: