fredag 18 mars 2011

Monstermåne

Oj, vad det snöar. Och imorgon ska allt smälta bort, påstås det.
Hela dagen känns grå och konstig. Som att tiden har fastnat i ett segt mellanläge. Jag har saker att göra, men inget är särskilt lockande. Ska dock ta mig samman snart och hjälpa K. med att sammanställa lite text och bilder till ett jobbprojekt.

I alla tidningar har dom skrivit om "monstermånen" som kommer att synas på lördag. Månen är närmare jorden är den varit på nästan 20 år, och det sammanfaller dessutom med att det är fullmåne. Så månen kommer att se 14% större ut än vanligt, det är ju ganska häftigt.



Många spekulerar om att den här supermånen kommer att föra med sig kaos och naturkatastrofer. Nu är det ju redan kaos och katastrofer, men det kan förstås hända något ytterligare. Att månen kan ha samband med sådant tillbakavisas förstås av allsköns experter.
Själv är jag mest förvånad över att teorierna om monstermånen har fått så mycket publicitet. Alla tidningar tar upp det, och på framträdande plats dessutom. Antagligen beror det just på ovan nämnda kaos och katastrofer. Slussarna har öppnats, och vem kan utesluta alternativa förklaringar och ödesmättade profetior?
Och visst, absolut allt kan ju hända, som det verkar. Men vad skedde egentligen 1992, när månen var lika nära som den kommer att vara nu på lördag? Var det något speciellt då?

Inga kommentarer: