måndag 14 maj 2012

Böter för gående SMS:are

I Sverige är det tillåtet att SMS:a samtidigt som man kör bil. I den lilla staden Fort Lee i Amerika är det däremot förbjudet att skriva SMS samtidigt som man går! Böter på motsvarande 600 kronor kan utfärdas för den som bryter mot förbudet, och sen lagen infördes i april har 117 personer åkt fast.

Även SMS:ande fotgängare orsakar olyckor, och det är det som ligger till grund för förbudet. (I Fort Lee hade fotgängare varit inblandade i tre dödsolyckor under kort tid.) Ja, fast i Sverige är ju inte ens SMS:ande bilförare någon risk - det är i alla fall myndigheternas hårdnackat korkade inställning.

Men i USA alltså, där forskas det på saken, och lokala polischefer kan fatta egna beslut.

En studie från Stone Brook University i New York kom fram till den föga förvånande slutsatsen att gående som SMS:ar har svårt att följa en rak linje och är mindre uppmärksamma än de som inte har ögon och fingrar på mobildisplayen.

Men, som sagt, i Sverige. Där kan man köra bil, titta på mobilen, skriva meddelanden - och ändå köra trafiksäkert. För här har vi...en dubbel uppsättning armar, flera par ögon, en nyligen frammuterad simultankapacitet. Eller inte.


1 kommentar:

Anonym sa...

Men vi har vinterdäck på vintern... ;-)