onsdag 16 maj 2012

Vem får leka i Pride-sandlådan?

Det är nästan så jag tycker synd om den unga styrelsen för Uppsala Pride. Men bara nästan. Aldrig hade de väl kunnat föreställa sig att det skulle bli sånt liv när de förklarade att Liberala Ungdomsförbundet inte var välkomna att delta i Uppsalas pridetåg. Anledning: LUF är inte socialistiska. Uppsala Pride har nämligen en helt egen ideologi som inte liknar Pride som den firas på andra ställen i världen. Här är socialism och queerfeminism överordnat frågan om rätten för varje människa att älska vem den vill.

Och visst får det gärna finnas sådana organisationer, men Pride är liksom ett varumärke, det är så inkört och etablerat och de flesta vet vad det står för. Uppsalafalangen borde därför kalla sig något annat.

Lite ironiskt är det också att det är just Folkpartiet som inte är välkomna.
Den enskilda politiker i Sverige som gjort störst insatser för gayrörelsen är folkpartisten Barbro Westerholm. Det var hon som såg till att ta bort sjukdomsstämpeln, det var hon som drev frågan om partnerskap hårdast. Det finns inte ord nog för vad hon betytt. Som tvåa på engagemangslistan kommer nog Mona Sahlin, men Barbro Westerholm var den som banade vägen för henne och andra politiker genom sina konkreta och bestående insatser.

Socialism och homosexuell, eller HBTQ, kamp har däremot sällan haft något nära samröre. Om man ser det rent historiskt är det snarare tvärtom. Socialistiska länder brukar inte tolerera särskilt mycket indivduella avvikelser, inte på något sätt.

Det som gjort Pride så speciellt är blandningen och den tveklösa acceptansen. Vill man själv bli accepterad får man också acceptera andra, och under Pridefestivalen samsas alla under ett paraply, oavsett läggning, politisk åskådning, utseende, identitet - det unika med Pride är att alla har kunnat delta i samma evenemang och ha roligt. Utan bråk, utan tjafs.

Nu har i alla fall flera organisationer hoppat av Uppsala Pride, bland annat inser Miljöpartiet och RFSU att de inte heller är så socialistiska.

Förresten: Ett av argumenten för att neka LUF att delta var att man måste dra en gräns nånstans, för tänk om SD skulle vilja vara med. Ja, hjälp, tänk om de också vill leka i vår sandlåda?! Hu!
Om SD mot all förmodan skulle vilja gå i ett Pridetåg, om SD inte alls skulle vara homofobiska eller negativa mot HBTQ, så är väl det bra!?

5 kommentarer:

Anonym sa...

De vet nog inte vem Barbro är. De har ju fått sin frihet "gratis". De var inte med på den tiden vi förföljdes, kallades sjuka och inte fick leva med den vi ville.
Det är synd om småfolket...

Monica Hortell sa...

Historielöst är ordet.

Jerry sa...

Tummen upp!

Marias funderingar sa...

Tack Jerry för tipset på twitter och Monica, tack för ditt inlägg i den här debatten. Vet att en del, som inte är socialister och heller inte kommit ur din "garderob" var både ledsna o mkt besvikna över Uppsala Prides exkludering .

PRIDE, för mig är en inkluderande rörelse. Den, om någon måste så få förbli.

Tack/Maria
stolt mamma

Medborgare X sa...

Monica!

Mycket bra skrivet. Instämmer i allt det du skriver.