När man städar i lådor och hyllor och går igenom varenda litet papper, då hittar man både det ena och det andra. Vissa saker är riktigt intressanta, som till exempel ett tidningsurklipp från Metro den 23 januari 2003. Jag klippte ur det eftersom jag tyckte det var smått sensationella forskningsrön som beskrevs. Men ingen annan tidning nämnde det hela, inte vad jag såg i alla fall. Och inte har det fått något som helst genomslag i debatten om mänskligt medvetande.
Vad handlar det om? Jo, det internationella forskarprojektet The Global Consciousness Project i Princeton ville undersöka om människans medvetande kan registreras och påverka den fysiska världen:
Slumpgeneratorer, små elektroniska lådor som slumpmässigt sänder ut ettor och nollor eller olika ljudsekvenser, placerades ut över hela världen. Hur många vet jag inte. Generatorernas utslag skickades i alla fall via internet till en server, och forskarna ville se om det blev någon skillnad i utslagen beroende på vad som hände i världen, om krig och naturkatastrofer kunde påverka de här slumpgeneratorerna. Med andra ord, om känslor som många människor har samtidigt ger utslag på en teknisk, objektiv nivå.
Vid artikelns publicering 2003 hade man studerat utslaget vid ca 120 tidpunkter, såväl nyårsaftnar som naturkatastrofer och terrordåd. Och de kraftigaste utslagen registrerades den 11 september 2001, när flygplanen flög in i World Trade Center! Även den första timmen när Nato bombade Jugoslavien gav signifikant förhöjt utslag, och detsamma gällde även trevliga händelser som nyårsfirande på olika håll. (Eftersom artikeln publicerades 2003 fanns förstås inte tsunamin med.)
Visst säger detta en del om tankens kraft, om det kollektiva medvetandet, om en massa spännande saker som den traditionella forskarkåren undviker/förnekar/förlöjligar! Very interesting.
I artikeln nämns också ett experiment gjort av ett annat forskarteam i Princeton. Där handlade det om att undersöka huruvida människan direkt kan påverka datorer med sina tankar. Inte alls omöjligt visade det sig. Till exempel fick flera personer titta på en datorskärm som slumpmässigt visade två olika bilder, den ena trevlig och den andra otrevlig. Mätningar visade att många lyckades, med vilja och tankekraft, få datorn att visa den trevliga bilden oftare.
Enligt forskarna är det intensiteten i känslan och tanken som avgör om det blir någon påverkan.
Varför blev det så tyst om det här? Resultaten utmanar ju verkligen den traditionella världsbilden. Ja, varför blev det så tyst, det är ju en retorisk fråga. Resultaten och slutsatserna blev ju lite flummiga, lite nästan new ageaktigt andliga, lite...utmanande för den etablerade tanken och världsbilden.
Mind over matter.
1 kommentar:
Så intressant!!!!
Skicka en kommentar