tisdag 30 juni 2015

Mer om oljud och lite om speglar

Jag läste om en undersökning som gällde ljudstörningar i olika länder. Spanien låg tvåa på den föga smickrande listan, alltså listan över vilka länder som har flest och värst störande ljud i vanlig miljö. Etta var faktiskt Japan, vilket förvånar mig. Jag har väl nån gammalmodig föreställning om Japan som så tyst och hänsynsfullt, med bugningar och teceremonier och försynta små fniss. Men jag vet ju inte vad som hade mätts egentligen, och hur.

I alla fall, Spanien. Det förvånade mig däremot inte. I undersökningen uppgavs också att 86 % av spanjorerna själva tycker det är jobbigt med alla höga ljud. Det märks även där vi bor. Vrålskrikande barn och dunkande av fotbollar irriterar nästan alla. Då och då får nån nog och går ut och ropar arga saker, då springer barnen iväg och det blir tyst ett tag. Sen börjar det alltid om igen, och så får nästa person nog och går ut och ropar arga saker. Typ "försvinn med era fotbollar, gå nån annanstans, till stranden eller en lekplats, det här är outhärdligt, iväg med er" osv.
Det ÄR verkligen outhärdligt, det är alldeles obeskrivligt vidrigt. Igår pratade jag med en granne (åh vad jag är glad att jag har lärt mig lite spanska!) som sa "es horrible, horrible" och att hon skulle flytta direkt om hon hyrde sitt hus. Nu äger hon det och kommer inte iväg lika lätt.

Det har alltså inte alltid varit så här. Men ett fåtal familjer som inte sätter gränser, där en ensam mamma eller en morfar ska ta hand om vilda barn och inte riktigt orkar bry sig. Och så är hela kvarteret förändrat.
I Sverige skulle man förmodligen ha möten och komma fram till några gemensamma regler. Här är det inte så organiserat.

(Sen det här med dagisskriken som jag skrev om i förra inlägget. Enligt en av kommentarerna är det ganska likadant även i Sverige. Något måste ha förändrats även där. Jag bodde ca 50 meter från ett dagis under åren 1979-1996. Blev aldrig störd. Aldrig en hoper illskrikande ungar som vrålade för vrålandets skull, nej som jag minns det var de ute och lekte helt normalt. Vad har hänt, det undrar jag verkligen.)

Det är förstås inte bara barnen som är högljudda. Spanjorerna är kända för att prata mycket, högt och i munnen på varandra. Vår hyresvärd är dock mycket lågmäld och försynt, och detsamma gäller hans dotter som jag ibland träffar och har spansk konversation med. Enligt henne är Andalusien ljudmässigt stökigast i hela Spanien, och det beror på att utbildningsnivån är lägre här. Folk kan inte bete sig, är vad hon menade.

Så till en helt annan sak som tydligen också är typisk för Andalusien:
För några veckor sedan skulle några vänner till oss köra iväg med sin bil och upptäckte att ena backspegeln hade brutits loss. Bara den ena. Iväg till bilverkstaden, där deras mekaniker suckade och sa "Jaha, nu igen. Det här är vanligt, jag ser det ofta."
??? sa våra vänner.
Då berättade bilmeken att ungdomar går runt på nätterna och bryter loss backspeglar för att lägga kokainsträngar på! Det har väl blivit lite som en kul grej, men för bilägarna blir det dyrt. Och tydligen är det vanligt just i Andalusien, inte alls i övriga Spanien.
Så otroligt dåligt. Då lägger jag inga synpunkter på själva knarkfrågan, men om man nu ska syssla med kokainsnortande på nätterna, nog f-n kan man väl ha med sig en liten fickspegel för 1 euro! Eller hur slö kan man vara!?
Undrar om kokainister i Sverige gör likadant?



3 kommentarer:

Ditt och datt sa...

Hahahaha! Så skönt att du är tillbaka med ett inlägg! Jag håller fullständigt med dig om att ska man snorta, får man ta mig 17 hålla sig med en egen spel, finns ju att köpa på Mercadona!

Monica Hortell sa...

Ja, eller hur?

Anonym sa...

Hoppar in och säger GRATTIS på din dag - som ju även är min! :-)

Tyvärr läser jag inte din blogg mer än ytterst sällan. Måste sålla och då blir det så att bloggar som inte uppdateras eller bloggare som inte kommenterar sätts på en avvakta-lista.

Men jag tycker det vore kul om du skrev lite oftare och om annat än oljud! ;-) Det har vi här så det räcker. För att inte tala om folks förb. grillande och vattenpiperökande...

Nåja, ha en fin dag och hälsa K!