måndag 24 augusti 2015

Media spårar ur

Svensk media har inte direkt vältrat sig i information om det avvärjda terrordået på det franska tåget. Det hålls tvärtom en ganska låg profil i just den nyhetsbevakningen. Det kunde ha slutat med hundratals döda! En av flera säkerhetstjänster jihadmisstänkt marockan kunde gå ombord på ett tåg beväpnad med en kalasjnikov med 300 skott, en pistol och en kniv. En otrolig slump gjorde att två stridstränade amerikanska soldater befann sig i samma kupé och kunde brotta ner mannen innan nedmejandet började. De hade precis flyttat från en annan kupé eftersom det var för dålig wifi där...

AB har en artikel idag, och den handlar enbart om mannens skrattretande försvar. Han hade hittat en kalasjnikov med ammunition och allt i en park. Sen hade han också hittat en väska med de andra vapnen. Och då tänkte han att varför inte gå ombord på ett tåg och råna några rikingar. För han var ju hungrig. Javisst. Och nu kan han inte förstå varför det är sånt liv om denna lilla incident.

I övriga Europa är detta en enormt stor nyhet. Och det är blodisande att tänka på hur lätt det är att göra ondskefulla saker på exempelvis tåg. Den här mannen hade kunnat gå från vagn till vagn, den utrustning han hade räckte för att ta kål på nästan alla de drygt 500 passagagerna. I moderna tåg är man rätt så inlåst dessutom.

Det brjar bli ganska uppenbart hur svensk media mörkar nyheter som det inte anses att folket är mogna att ta del av. Vilket leder till att fler och fler söker information på andra håll, i bloggar och på sajter som avpixlat.se. Det håller på att bli som i Sovjet, eller det kanske redan är så. Man märker när sanningen förtigs eller halvdöljs.

Det ses förstås inte med blida ögon av etablissemanget. Och när jag på SVT:s hemsida såg ett uttalande av nuvarande Pressombudsmannen Ola Sigvardsson blev jag helt kall. Vad håller på att hända? Så här säger han: "Yttrande- och tryckfriheten är inte något som vi kan ta för givet. Politikerna ger oss rätten att tycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks."

"Polikerna ger oss rätten att tycka och yttra oss" - men tack så väldigt mycket, så generöst! (Jag som hade för mig att yttrandefrihet är inskrivet i FN:s stadga om mänskliga rättigheter.) Då gäller det förstås att tycka rätt också, så inte friheten inskränks. Och detta sagt av Pressombudsmannen. Bloody f-cking hell! Det är helt enkelt otroligt skrämmande. Att han är kommunist kan ha med saken att göra, eftersom yttrandefrihet och tillämpad kommunism rent historiskt inte har gått ihop. Aldrig nånsin.
Hur kunde han bli PO? Vem kan lita på hans objektivitet?
Det hot som ligger inbyggt i den texten är nte ens särskilt inlindat.

Det var en avvikning från vad jag egentligen tänkte skriva, nämligen andra ytterligheten i pressens bevakning vad gäller våldsdåd.
Terrorförsök ligger man lågt med.
Men Hagamannen. Naturligtvis totalt fel att han blev fri efter nio år istället för de fjorton han dömts till. Den här slentrianmässiga tidigare frigivningen är bland det konstigaste i det svenska rättssystemet. Och Hagamannens brott är vidriga.
När det blev dags för frisläppande publicerade varenda tidning stora bilder på hur Hagamannen ser ut idag, de berättade exakt när han skulle ut, var han skulle bo, vad han skulle göra. Tillsammans med redogörelser för hans grova brott.
Ett slags uppvigling, jag kan inte se det på något annat sätt.
Vem är förvånad över att han blir misshandlad och nerslagen med en golfklubba?
Oavsett vad och vem det gäller, jag gillar inte pöbelvälde och lynchmobbar,
Värst av allt, AB idag som visar bild: Här är blodet från överfallet på Hagamannen.
De skickar en fotograf, så svenska folket ska kunna se blodfläckarna. Fy f-n så genomvidrigt!
Där passerades en gräns.






Inga kommentarer: