torsdag 4 september 2014

Tropiskt

Det är nåt otroligt varmt. På papperet är det inte varmare än det var i juli, men det känns mycket mer. (Kanske för att havet är uppvärmt nu?) Man sitter rakt upp och ner i skuggan eller på kvällen, och svetten rinner ner i ögonen. Ganska häftigt på sitt sätt.
Men man kan inte göra så mycket, och nu förstår jag varför spanjorerna äter middag så sent. Deras liv är inställt efter de varmaste månaderna, trots att det bara handlar om en liten del av året. Vad jag också har märkt är att spanjorer pratar lika mycket om vädret som svenskar eller engelsmän. I vintras avhandlades ständigt kylan och blåsten, det var frio och viente överallt. Nu patar de om värmen, calor. Ingen tycks riktigt uppskatta den...

Vi har också hört våra första pelotas för den här gången. Usch. Ett jättegäng ungar som skrek och sparkade boll mot husen. Glada blev vi när folk kom ut och sa till dem, bara det att då flyttade de sig och var utanför vårt hus istället. Det är verkligen jobbigt. Men tog slut efter ett tag när nån kom och visade nåt litet mobil/läsplatteaktigt. Då gick hela gänget iväg för att kolla, och vi kunde andas ut och höra våra egna tankar.
Snart blir det väl här som i Sverige: Barn sitter framför datorer och surfplattor istället för att leka som förr. Det är ju inte bra, absolut inte. Men skönt ändå att slippa det värsta oväsendet.

Värmen ska vi komma ihåg i vinter, när vi går med underställ och ylletröjor inomhus, och kombinerar det med varm jacka när vi går ut. Nu har vi 28-30 grader inne, och något mer ute. Det är en härligt tropisk känsla.

2 kommentarer:

Ditt och datt sa...

Hjälper det inte att bada?

Monica Hortell sa...

Kanske. Men vi är inga badare. Och man kan bränna ihjäl sig på vägen till stranden, eller när man är där...
Men vi tog ett väldigt uppfriskande och bra halvkallt karbad häromkvällen. DET var perfekt!