söndag 16 december 2012

SD och Centerns kamikazeförslag

Plusgrader och snö. Det var jätteskönt ute, men jag gick bara till soprummet samt till brevlådan ett kvarter bort. Funderade på en längre promenad, men så blev jag plötsligt rädd för att den fantastiska kramsnön innebär att elaka barn är ute och kastar snöboll på hjälplösa medelålders tanter som jag...

Och idag publicerades ännu en i raden av undersökningar som visar att Sverigedemokraterna går framåt. Det börjar nästan bli tjatigt. Övriga partier samt media sliter sina rödblågröna hårtestar i förtvivlan.

Intressant då med Centerpartiets förslag. I ett slags politiskt kamikaze-utspel, med en närmast monstruös brist på fingertoppskänsla, förespråkar de helt fri invandring. 40 miljoner invånare ska lätt rymmas i Sverige enligt C, så då är det väl dags att ta emot 30 miljoner invandrare... Hej och välkomna, liksom.
Centern har vikande opinionssiffror redan, och de kanske vill åka ur riksdagen?

Men Sverigedemokraterna. Det kan bli en mycket märklig situation vid nästa val om dagens siffror står sig. Om SD blir tredje största parti men ingen av de andra, i likhet med nuvarande statsministern, vill "ta i dem med tång", om vänsterns riksdagsledamöter inte ens vill använda samma kopiator som SD, om övriga partier fortsätter att omformulera sina motioner så de inte ska innehålla något som SD kan tänkas stödja, det blir fullständigt absurt. Och alldeles ohållbart. Men ganska intressant också.

Nu börjar det ändå visa sig att utfrysnings- och mobbningstaktiken inte fungerar. Tänk om vi istället får sakliga argument och öppna debatter! Jag tycker att partierna är skyldiga väljarna det.

För en dryg vecka sedan publicerade Svenska dagbladet en undersökning där stödet för SD också hade ökat. Och inte bara i gruppen "unga, arga, lågutbildade svenska män". Tvärtom, ökningen bland andra grupper var ännu större. Pensionärer +4,2%. facklärda arbetare +4,0 %, manliga TCO-medlemmar +3,7%, lägre tjänstemän +2,9%.
Vad tidningsartikeln överhuvudtaget inte nämnde men som stod tydligt i tabellerna och kanske är ännu mer anmärkningsvärt, är att ökningen bland utrikes födda män var 3,5%!
Så, har invandrarna också blivit "rasister"?

Nja, det börjar bli dags för övriga partier att skärpa sig. Annars kommer trenden att fortsätta uppåt, och hur blir det om Sverigedemokraterna får 20% av rösterna nästa val?
Kaos, troligen.
Å andra sidan, mycket kan hända innan dess. Hoppas bara att det som händer styrs mer av förnuft än det som varit hittills. Förnuft är faktiskt väldigt underskattat.


Inga kommentarer: