torsdag 6 december 2012

Livstid för en dikt

Läste idag att en poet i Qatar har blivit dömd till livstids fängelse för att ha skrivit och läst upp en dikt samt lagt upp det på Youtube.
Rättegången var hemlig, mannens advokat fick inte närvara. Det fick faktiskt inte ens han själv, så hemligt var det. Men nu sitter Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami inspärrad sedan ett år tillbaka, kanske för resten av sitt liv.
"Vi är alla Tunisiens Jasminrevolution" heter dikten som alltså syftar på den så kallade arabiska våren och uttrycker hopp om att den ska sprida sig till Gulfstaterna. Innehållet påstås ha förolämpat landets emir och indirekt uppmanat till störtande av densamme.

Nu är folk i väst förvånade över hur regimen i Qatar kan reagera på det här sättet, med tanke på att emiratet har stöttat de "arabiska vårarna" i Tunisien, Egypten, Jemen, Libanon och Syrien med både vapen och pengar.
Ja... Den arabiska våren är kanske inte vad man trodde från början?

Man kan hoppas att poeten blir frisläppt, trots den vettlöst hårda domen. Det lär vara ganska vanligt i vissa arabländer att man dömer ett väldigt hårt straff för att avskräcka alla som möjligen tänkt liknande tankar som den dömde, men sedan visar emiren eller kungen sin snällhet genom att benåda,

Inga kommentarer: