fredag 16 januari 2015

Berg och hav

Angående inomhustemperaturen, så har vi nu fått upp den till 18 grader genom att ständigt ha ett oljeelement på i vardagsrummet. Jag läste av elmätaren efter en vecka  och räknade snabbt ut att nästa månadsräkning landar på drygt 200€, alltså 2000 kronor. Men det får vi ta. Att ha 13-14 grader inne är liksom inget alternativ. Alla vi pratar med resonerar likadant.
"Hoppas jag säljer en tavla snart," säger K. Men de eventuella pengarna behöver hon till den elräkning för studion/ateljén som kom häromdagen...

I övrigt går det ingen nöd på oss. Det händer roliga saker varje dag och vädret har varit riktigt bra.
En dag följde vi med några kompisar på utflykt till en bergsby som heter Trevelez och som påstås vara Spaniens högst belägna by. Där sägs det bo många konstnärer och hippies, och man undrar hur de egentligen hamnade där.
Det är tio mil mellan Nerja och Trevelez, och en stor del av resan gick längs små slingrande uppförsvägar. Hu, serpentinvägar är jag rädd för! Rolf, som körde, har varit rallyförare dessutom, så det var ingen försiktig fegkörning direkt. Men bilen var bra och detsamma gäller vägarna. De var otroligt bra i sin genre kan man säga. Kanske världens bästa serpentinvägar, och vi kom lyckligen både upp och ner. Fantastiskt landskap, även om jag inte alltid vågade titta ut på alla jätteberg, djupa dalgångar och raviner. Det blev också allt kargare ju längre upp vi kom. Ingen grönska som här nere vid havet.
Väl framme i byn åt vi en god lunch och gick omkring lite. Såg inte en enda konstnärs- eller hippietyp. Men byns kvarvarande julprydnader: en stor virkad gran (med virkade paket under) och en handarbetad kamel, var kanske tecken på deras existens.



Det vita högst uppe på bergen är förstås snö.

Dagen därpå tillbringade vi på stranden. Behagligt väder hela dagen. Men som synes är det lågsäsong och ingen trängsel. Några tappra badade dock, bland annat ev av våra kompisar som även mätte vattentemperaturen och påstod att den var 18 grader! Samma som vi har inne!


Utflykter till Sierra Nevada är populärt bland folk vi känner. Det tar en och en halv timme att köra dit, och där kan man hyra skidor och åka utför. En värld av kontraster. Får se om K. och jag hänger med nån gång.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och tack för en fin blogg! Har följt dig ett tag och har några frågor. Ni bor ju tidvis i Spanien, Nerja. Har funderingar på att bli "långliggare" ett par månader vintertid i Spanien men känner att det är en okänd värld för mig. Är det något du skulle rekommendera? För och nackdelar? Svårt att hitta lägenheter eller hus som hyrs ut till vettigt pris? Mycket svenskar i Nerja? Ja, än så länge är det på funderar stadiet men hoppas kunna förverkliga detta längre fram. Har du tid och svara på mina frågor blir jag jätteglad! Ingrid

Monica Hortell sa...

Hej Ingrid!
Jag har bara varit i Nerja, så jag kan inte säga något om andra platser.
Men, ja, det finns gott om bostäder att hyra, både för kort och lång tid. Och i Nerja är det väldigt mycket svenskar. Det blir fler hela tiden, man hör svenska överallt. Nästan så det räcker nu. Men också naturligt eftersom Nerja är en mysig stad som det har skrivits mycket om i svensk press.
Nackdelen med att bo i Spanien på vintern är att man fryser mycket inomhus. Det är sällan den komfort vi är vana vid. Fördelen är vädret ute... Men det kan också vara 12 grader och ösregn, man får vara beredd på det mesta. Ljuset finns dock mest hela tiden och gör väldigt gott för både kropp och själ.
Hör gärna av dig igen, men skriv helst på vanliga mailen så jag säkert upptäcker det.