söndag 12 april 2015

Dyrare spis motverkar genskador?

En statlig utredare föreslår en ny elektronikskatt, förutom den vanliga momsen. Det som ska beskattas extra är till exempel spisar, kylskåp, tvättmaskiner, dammsugare, mobiltelefoner, dataspel, tv-apparater, mikrougnar...ja det mesta som drivs av el.
Skatten ska beräknas efter produktens vikt men inte överstiga 320 eller om det var 370 kronor. Tur det, om man köper en spis eller en kyl/frys, det skulle bli en väldig massa skatt på dem annars!

Jaha. Och det är av omtanke om miljö och människors hälsa, sägs det. En ökad skatt antas minska risker för framtida genskador och störningar på nervsystemet.
Eh?
Jag bara undrar hur framtida genskador kommer att påverkas av att ett kylskåp blir 370:- dyrare. Jag undrar jättemycket.

Varför inte börja med seriös forskning om mobiler och strålning istället. Där misstänker många att det finns en klar koppling till störningar på nervsystemet, men undersökningar om det väcker ingen större respekt, antagligen för att det utmanar mäktiga ekonomiska intressen. Ibland verkar som att halva världens ekonomi är avhängig av mobiltelefoner och därtill följande teknik. Kanske är det verkligen så.

Och inte en sekund tror jag att den här skatten, om den blir verklighet, grundas i omtanke om människors hälsa.

1 kommentar:

Queenb sa...

Monica, cigaretter skall skattas med 500% då kan man snacka om hälsan!