torsdag 28 januari 2016

Skalv och bävning

Ok, jordbävning. Det var ett skalv mitt på dagen i slutet av förra veckan.Många kände av det, dock inte jag. Men tidigt på måndagen vaknade jag, liksom de flesta andra i Nerja och på resten av Solkusten, av att sängen skakade och fönstren skallrade. Sängen är svensk, stabil och tung, och rörde sig inte så jättemycket. men alla som sover i en enkelt konstruerad, lättviktig spansk säng upplevde att den svängde och rörde sig ganska våldsamt. Många blev väldigt skärrade. Vissa hörde också ett konstigt ljud precis när det började.

Spanien, i synnerhet södra delen, är ganska utsatt för våldsamheter i jordskorpan. 1884 inträffade en oerhört kraftfull bävning i Granadaområdet, ca 12 mil härifrån. Många människor dog. I Nerja blev det stor materiell förödelse, men jag tror inte det var några dödsfall. Den sista, eller senaste, jordbävningen Spanien haft där folk faktiskt omkom, var 2011. 9 personer dog i Lorca (bortåt Alicante nånstans), hundratals skadades och många byggnader rasade. Sedan 1968 finns en lag som säger att alla hus som byggs måste vara jordbävningssäkra, men i Lorca rasade många nya, lyxiga hus. Byggfusk alltså. Sånt vet man inte förrän något händer.

I spanska skolor har man jordbävningsövning ett par gånger om året, har jag fått reda på. Väldigt bra, så barnen får veta nyttiga saker som hur man ska bete sig om det börjar skaka och att man alltid ska ha ficklampor lätt tillgängliga i varje rum, eftersom elen är det första som försvinner.
Jag har också läst mig till att det säkraste stället om man befinner sig inomhus, är i en dörröppning. Hade jag ingen aning om.

Sen i måndags har det varit massor med efterskalv, de flesta väldigt små men andra så pass rejäla att många har känt dem. Storskalvets epicentrum var utanför Marocko, ca en mil under vattenytan. Och så ligger man i sin säng i Spanien och känner hur den skakar - vilka krafter det rör sig om!

Nåja, nu hoppas vi att det inte blir något mer och allvarligare. Ingen är särskilt orolig - det är ändå inget man kan påverka. Andra, mer världsliga saker bekymrar däremot många just nu. Mer om det i nästa inlägg.


Inga kommentarer: