fredag 29 januari 2016

Trubbel i paradiset

I lördags var vi på en kul 80-talsfest med levande musik på Capilla del mar. Ganska sent på kvällen kom en blek och sammanbiten pubägare in och berättade att polisen gjort razzior på många ställen för att stoppa all livemusik på barer och pubar. Sluta spela eller betala 10.000€ i böter samt att vi stänger stället, det var budskapet.
Till Capilla kom dock inga poliser, men nyheten var ganska omskakande. Det finns tydligen en märklig lag från 2002 som gäller hela Andalusien och som säger att levande musik enbart får spelas i samband med stora festivaler och liknande. Sen kan det finnas en möjlighet att spela även vid andra tillfällen, om man har tillstånd. Men i Nerja har inga tillstånd utfärdats och det har inte ens gått att ansöka. Och den gamla märkliga lagen har inte tillämpats särskilt strikt. Förrän nu.

Så nu har El Molino stängt. Nerjas äldsta bar, en genuin flamencobar där det enbart handlar om musiken och där många infödda Nerjabor, både ungdomar och äldre, spontant går upp på scenen ( som är en gammal kvarnsten) och dansar flamenco.
Affischen som berättar att Roger Sharp i sin vita kostym sjunger evergreens varje torsdag på The Cottage är borta.
På de irländska pubarna får ingen ta fram sitt instrument och jamma med kompisarna...och så vidare.
Helt ofattbart, det känns som om Franco är tillbaka. Eller att talibanerna har tagit över. De musiker jag känner är helt förtvivlade. Bar-, pub- och restaurangerna likaså. Många kommer att gå omkull, musikerna, som oftast hankar sig fram på diverse ströjobb, kan inte försörja sig. De svenska/norska/engelska pensionärerna som går ut och dansar flera gånger i veckan kommer att få det väldigt mycket tråkigare och kanske söka sig nån annanstans.
(Jag läste nånstans att på Cypern infördes ett liknande förbud för rätt länge sen, och det dröjde inte länge förrän inkomsterna från turism hade sjunkit med 40%. Jag vet inte om förbudet upphävdes, men jag skulle tro det. Jag vet inte heller om det gällde hela Cypern eller bara en enda ort.)

Nej, det här kan inte vara möjligt. Det måste komma en lösning, och det har redan börjat tas kontakter med kommunen. Det underliga är att musikförbudet handlar inte om att grannar blir störda eller att det spelas för sent, det är en princip bara. Som ingen förstår.
Förhoppningsvis kommer det nu att börja delas ut tillstånd, förmodligen blir de väldigt dyra.

Och istället för att göra tillslag mot musik borde polisen ägna sig åt den ökande brottsligheten. Det har börjat hända väldigt jobbiga saker nämligen. Nerja har länge varit fredat, ett liten undantag från den annars rätt stora brottsligheten på Solkusten. Man känner sig trygg här, det är vänligt, man kan gå hem ensam mitt i natten utan att det lurar hot runt hörnet. Så har det varit.
Ficktjuveri har dock ökat betydligt de senaste åren, och likaså rån på parkeringsplatser. Nu går det knappt en dag utan att man hör om nån som har blivit robbad. Inbrotten ökar också. Och, värst av allt, nu börjar det rapporteras om väpnade rån. En spanjor vi känner som har en liten bar blev rånad på sin dagskassa igår kväll, under knivhot. En alldeles nyöppnad nepalesisk restaurang blev också utsatt för samma sak igår, ett äldre engelskt par blev för några dagar sen hotade med pistolliknande föremål i ett parkeringsgarage mitt i stan, vid sjutiden på kvällen...det händer grejer och det är inte alls bra. Vårt lilla paradis tycks plötsligt krylla av ormar.

Jag antar att myndigheterna är lika bestörta som alla andra, och polisen har kanske inte riktigt vaknat. Oroväckande känns det. Och nu när varenda kotte söker sig hit...den haussen kan ju bli kortvarig om inga krafttag tas.

4 kommentarer:

Ditt och datt sa...

Det är otroligt tråkigt att Nerja börjar bli otryggt! Jag har aldrig känt den tryggheten i Nerja som du har gjort, jag tyckte det var obehagligt att gå ensam hem på kvällen. En känsla jag hade som inte ville försvinna. Kommer du ihåg att Kitty och du fick lotsa mig nästan ända hem de kvällar vi var ute tillsammans?

Monica Hortell sa...

Det trodde jag var för att du inte hittade..:-)
Jag känner mig fortfarande helt trygg när jag går ute sent, även mitt i natten. Och skränande ungdomsgäng som i Sverige har jag aldrig sett. Otroligt lite våld här överhuvudtaget. Men rån av barer och alla ficktjuvar som opererar på dagtid är nog illa.

Queenb sa...

Beträffande musik problemet....det är nog så att kommunen behöver pengar så att alla måste har tillstånd i framtiden...Så är det faktiskt i UK och kanske även i Sverige?

Monica Hortell sa...

Problemet i Nerja är att det inte går att söka tillstånd...