lördag 23 januari 2016

Lite om boenden i södra Spanien, vårt och rent allmänt

I veckan har vi tittat på två olika boenden, men inget av dem var för oss. Det första var ett i och för sig ganska fint hus, inte ett townhouse som vi har nu utan ett mer flådigt radhus i ett lugnt område som ändå ligger centralt. Det var dock för stort för oss (och för dyrt), i synnerhet som det var helt omöblerat. Mäklaren berättade att ägaren till huset bor i Malaga och har 4-5-6 hus i Nerja som hon hyr ut och sen lever gott på de pengarna.
Boende nummer  två var en lägenhet som var nästan skrämmande i sin sunkighet. Det stank mögel, avlopp och fuktskada, det var så man duckade och sprang därifrån. Riktigt äckligt. Jag förstår inte att man ens kan försöka hyra ut en sån lägenhet. Förmodligen är det livsfarligt att bo där.

Men det är som sagt ont om hyresobjekt nu. Många som hyrt ut väljer att försöka sälja. Speciellt, enligt samma mäklare, de som hyrt ut till spanjorer. Spanjorer har nämligen väldigt dålig betalningsmoral. Därför kan man exempelvis inte få ett internet- eller telefonabonnemang om man inte har autogiro så banken kan dra pengarna automatiskt. Och vad gäller bostäder så är besittningsskyddet i Spanien väldigt starkt, rentav löjligt starkt. Oavsett vad som står i kontraktet har en hyresgäst, om det är dens primära boende, rätt att bo kvar i tre år - även om man inte betalar hyran!! Efter tre år kan hyresvärden gå till domstol, och så börjar en process. Om då den försumliga hyresgästen betalar en del av den ackumulerade skulden, ja då har den rätt att bo kvar ytterligare flera år. Det är ju komplett vansinnigt. Verkligen förståeligt om folk inte orkar chansa på att hyra ut. Och inte konstigt att svenskar är populära hyresgäster. Vi som är vana att hyran är det första man betalar, helt hysteriskt viktigt är det för oss. I Sverige kan man ju, åtminstone teoretiskt bli av med sin bostad om man är bara lite sen med hyran.

Och på tal om svenskar, häromkvällen stötte vi ihop med Bibi, en engelsk bekant som har bott här i många år, och hon kom in på det faktum att svenskar håller på att fullständigt invadera Nerja, "there are Swedes everywhere," och att de hyr och köper allt som finns samt betalar "ridiculous money". Vilket förstör för alla andra. Det är precis så det är. Helt nya grupper svenskar har kommit hit, de har mycket pengar och betalar hutlösa priser även för renoveringsobjekt.

Som svensk är det väl konstigt att säga att nu är det för många svenskar här, för man är ju själv en del av problemet i så fall. Lite kluvet blir det. Men visst, nu räcker det snart.

En fördel om nu svenskar och fortsätter att invadera finns det nog, och det är att det på sikt kommer att förbättra boendestandarden betydligt. Svenskar, och andra nordeuropéer accepterar inte svinkalla, fuktdrypande hem. Badrum utan ventilation, hus med obefintlig isolering etc. är hur vanligt som helst. Det lär finnas en lag från 2006 som säger att nya hus måste ha ventilation, men den efterlevs inte alltid. Fuktspärrar i badrum vet jag inte om nån har hört talas om. Och man bygger nya hyreshus med ett slags tegelstenar som består av många små hål, som gör att alla ljud i en fastighet rullar och ekar och förstärks.

Spanien är ett modernt land på många sätt, men när man ser hur vissa bor blir man mörkrädd. Vi har haft tur med vårt nuvarande hus. Visserligen är det kallt på vintern, visserligen hörs alla ljud från gatan som att de är inne i huset, men det är inte fuktskadat, inga konstiga lukter (utom när vi kom hit vid nyår och K. hittade en död råtta i diskbänksskåpet!), ingen tillstymmelse till mögel. Här ser vi ofta gamlingar som sitter och fryser insvepta i ytterkläder, fleecerockar och filtar - samtidigt som de har ytterdörren öppen för att överhuvudtaget kunna andas frisk luft.
Om några år kanske fukt och mögel kommer krypande även här, men då bor vi nån annanstans. Ett ställe som också bra skick måste det vara, och framför allt får det inte finnas nån gränd eller nån öppen plats där ungar kan spela fotboll. Vi har kollat in såna ställen, och det finns lite här och var. Det gäller bara att det blir nåt ledigt och att vi har råd med det.


Inga kommentarer: