tisdag 11 mars 2014

Grädde, godis och städ

Det är alltid spännande att handla på Mercadona, och det blir oftast billigare än man tror. Butiken är väldigt stor och välsorterad, åtminstone i vissa avseenden. Svår att hitta i ibland. När jag skulle köpa grädde höll jag på leta ihjäl mig. Gick förstås, i sann logisk anda, till hyllorna med mejerivaror. Mjölk och yoghurt i många varianter, vissa starkt färgade, många sockrade men fettfria. Men fanns det nån grädde? Nej. Jag scannade hyllorna en gång till. Nada. Nehej. Kanske fanns grädde lite längre bort, bland smör och margarin. Dubbelkoll men ingenting. Vad tusan, det verkar långsökt men tänk om grädde står bland äggen? Bort till äggen, som också står på ett konstigt ställe. Grädde noll.
Till slut var jag tvungen att fråga, och det visade sig att grädden står på en liten hylla bland plastpåsar och folie! Där kan man prata om långsökt.
Vad det visar är förstås att grädde inte är en färskvara här. Hemma i Sverige är jag storkonsument av färsk vispgrädde, men det finns inte i Spanien! Istället finns en massa varianter, mer eller mindre fettsnåla, av behandlad grädde med lång hållbarhet. Inte särskilt gott. Det blir mest vattnigt när man använder den i matlagning och det förklarar varför jag aldrig ätit en god gräddsås eller champinjonstuvning här.
Men jag gick till Iranzo, som säljer många utländska varor, och där fanns i alla fall engelsk Double cream. Den är väl inte färsk i vår mening, men den är fet så det förslår och funkar säkert jättebra i matlagning. Dessutom fanns Bregott på Iranzo - äntligen!

Annat intressant är den oansenliga godishyllan. I Sverige har varje liten butik ett jättesortiment av godis, här finns nästan ingenting. Alltså, det är verkligen ett blygsamt sortiment, och man blir inte lockad att köpa en enda grej. Färgat, supersött. Udda chokladmärken av tveksam kvalitet.
För en 7-8 år sen hade Mercadona ett dubbelt så stort godissortiment. Något har hänt.

Däremot. Städprylar. Hyllmeter efter hyllmeter, hur mycket som helst. Moppar av alla upptänkliga sorter, sopborstar, lösa skaft och andra tillbehör, trasor, kemikalier...det är nåt alldeles otroligt. Och det städas verkligen här. Från morgon till kväll, det skuras och dammas och torkas. Butiksanställda dammar sina hyllor, putsar fönstren tvättar trottoaren utanför affären, husmödrar (är det oftast) sopar, borstar, skurar och håller minutiöst rent i och utanför sina hus. Dammsugare har dom däremot inte.

Där vi bor är det inte blanka snygga stenplattor utanför husen, utan skrovliga gamla gatstenar. Ändå står folk och skurar gatan utanför sin port med varmvatten och nåt väldoftande medel.
Och man bör ju ta seden dit man kommer, så även vi har anslutit oss till gatuskurarna. Riktigt roligt.



Inga kommentarer: