onsdag 21 mars 2012

Extremister

Bra gjort av franska polisen att identifiera och spåra den man som skjutit tre judiska skolbarn, deras lärare samt tre franska soldater med muslimskt ursprung. Enligt de absolut senaste nyheterna, nu klockan 14.30, är han också gripen.
En islamistisk terrorist med starka kopplingar till al-Qaida. Som säger att hans dåd enbart är början på en serie terrorhandlingar som kommer att ske i flera franska städer.

Intressant att de svenska tidningarna redan hade bestämt sig. Klart att det handlade om en högerextremist, en invandrarhatande mördare, som fick sin politiska och ideologiska näring av le Pen och även av Sarkozys vilja att minska invandringen. Uttalanden om att invandringen ska minskas anses i Sverige automatiskt leda till att folk går ut och har ihjäl människor av utomeuropeiskt ursprung. Därför är sådana uttalanden snudd på förbjudna. Och när ett rasistiskt mord sker är på nåt sätt alltid Jimmie Åkessons fel.
Även något så monstruöst som Breiviks bombdåd och massmord skylls på Åkesson och hans meningsfränder.

Uttalanden om att den västerländska kulturen är satanisk och måste förgöras, allt som predikas av islamister runt om i världen, är förstås väldigt mycket mer hatiska och mer extrema. Och har gett upphov till oerhört många fler illdåd. Men fördöms aldrig i den svenska pressen. Det är snarare alldeles tyst, ett slags tyst accepterande, att "ja, ja, dom tycker ju så." Inget ansvar utkrävs av religiösa ledare som predikar blod och våld.
11 september, Madrids pendeltåg, Londons tunnelbana, Bali. Samt alla bomber som islamister smäller både här och där. Vad har dagens högerextremister gjort som kommer ens i närheten av detta?

Så nu undrar jag om pressen ens kommer att låtsas om sina helt felaktiga slutsatser, gjorde för att vinna egna politiska poäng. Och ska de på något sätt fördöma den nyligen gripne terroristen? Eller måste vi nu vara vidsynta och försöka förstå? Eftersom högerextremister är de enda extremister man har rätt att avsky.

Inga kommentarer: