torsdag 15 augusti 2013

Aktioner i kyrkor

Med både intresse och trötthet noterar jag vad svenska tidningar och kolumnister skriver om det feministiska nätverket Femens aktion i en moské. Kvinnor tog av sig på överkroppen och det blev förstås ett väldigt liv.
De skribenter som kommenterat det hela tycker att Femen har rätt i sak men att det är olämpligt att genomföra en sån aktion i en moské. Det religiösa rummet ska respekteras, att ha kontakt med Gud är nog svårt och behöver verkligen inga politiska aktioner som försvårar ytterligare osv. Man ska absolut inte kränka de troende.

Okej. Men då säger jag bara: Pussy Riot. Som trädde rakt in i det heliga rummet i en rysk ortodox kyrka, de protesterade mot hyckleri genom att helt överraskande spela punkmusik mitt bland böner och rökelse och religiös hängivenhet. Detta applåderades av media överallt. Ingen skribent/journalist, mediaperson (utom kanske nån traditionellt kristen som ingen tycks ta på allvar) framhöll att det kan vara...tja, olämpligt att genomföra en sån aktion i en ortodox kristen kyrka. Det religiösa rummet ska respekteras etc. Nej, det argumentet var ytterst sällsynt. Däremot höjdes Protesten till skyarna.

Tydligen: Det finns bara en religion som bör respekteras. Inte för att den är bättre än andra, utan för att...ja, varför? Den börjar på i och behandlas med större vördnad än nästan något annat i det svenska samhället. Jag kommer nog aldrig att förstå varför.

2 kommentarer:

Ditt och datt sa...

Jag tror inte att någon vanligt tänkande människa kan förstå varför.

Monica Hortell sa...

Nej. Men man kan undra om det inte finns en enda vanligt tänkande människa i Sveriges journalistkår.