tisdag 27 augusti 2013

Samkönat

Jag satt och funderade på vilka länder som har godkänt samkönade äktenskap. Detta efter att ha läst en artikel i QX där det stod att New Mexico är den trettonde delstaten i USA som legaliserar det, och det var rusning till vigselförrättaren. Eller nåja, det är en liten delstat så då kan man väl kalla fyra-fem par för "rusning".
Kul hur som helst. Och tretton delstater i USA - det tar sig.

Vilka fler länder? Jo:

Sverige
Danmark
Norge
Island
Holland
Belgien
Frankrike
Portugal
Spanien
Kanada
Sydafrika
Uruguay
Nya Zeeland
Argentina
Brasilien
I Israel har samkönade äktenskap juridisk giltighet om de ingåtts i utlandet.
Mexiko har likhet med USA samkönade äktenskap i vissa delstater.

Jag tycker det är rätt bra, det har hänt en del de senaste decenniet, även om vissa delar av världen är helt orepresenterade i listan ovan. Särskilt kul att flera djupt katolska länder är med. Religion behöver alltså inte vara ett hinder för tolerans och mänskliga rättigheter.
Ännu bättre blir det när man räknar upp de länder som visserligen inte hunnit till äktenskap än, men som infört registrerat partnerskap:

Finland, Tyskland, Luxemburg, Storbritannien, Schweiz, Andorra, Slovenien, Tjeckien, Ungern, Ecuador, Colombia, Österrike, Irland och Liechtenstein. Plus ytterligare ett antal amerikanska delstater.

Som sagt: nog har det hänt en del. Ecuador och Slovenien, vem hade gissat det?
Siffrorna är hämtade från RFSL:s hemsida.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ursäkta att min kommentar inte har något med ditt inlägg att göra. Jag köpte din kalender då när du gav ut den och undrar om det kommer att vara aktuellt med en enklare version för 2014? Vänliga hälsningar

Monica Hortell sa...

Hej Anonym!
Roligt att du gillade kalendern! Tyvärr blir det nog ingen mer.