lördag 9 november 2013

Underligt utspel

Ska sossarna och borgarna bli ett enda jätteparti? Är det ditåt allt utvecklas? I och för sig har de tämligen snarlik politik numera, så det kanske är logiskt. Men jag kan ändå inte förstå Stefan Löfvens utspel om vilka han kan tänka sig att samarbeta med efter valet. Utgår han dels från att s vinner, och dels från att inte kommer att ha egen majoritet utan tvärtom en väldigt svag ställning? Och att det inte spelar så stor roll om det är v, fp eller mp som ställer upp som "samarbetspartners".
Det känns som att han hugger sig själv i foten innan han ens vet om det behövs.

Och vad innebär det för väljarna? Vet man vad man röstar på? Vänster kan bli höger, höger kan bli vänster. Fast de begreppen, vänster och höger, har väl förlorat sin relevans, det handlar nog om det. Men inte heller det är väljare i allmänhet medvetna om.
De partier som känns mest lika varandra är socialdemokraterna och moderaterna. Javisst, slå ihop dem, det blir ingen skillnad på den faktiska politiken. Så kan småpartierna, dit nu även fp räknas, liksom slukas och försvinna. Samtidigt som sd, som förmodligen får 10-15 % av rösterna, hålls borta från allt inflytande. Ett intressant scenario, och jag tror inte vare sig Reinfeldt eller Löfven skulle ha något emot det.

Men vad jag är trött på att valrörelsen redan har börjat!



Inga kommentarer: