onsdag 30 april 2014

Trivsel bland skavanker

Oj, jag känner mig helt ledbruten efter att ha målat nästan hela dagen. Ett ovanligt valborgsfirande verkligen. Men en mycket väl använd dag.
Vi fick alltså nycklarna igår. Träffade säljaren på mäklarens kontor, som ligger alldeles här bredvid. Lite fixande och mailande, och så var pengarna överförda och vi nya ägare till lägenheten.
Vi gick hem och hämtade lite saker, och sen direkt till Djäknegatan. Det är ju så nära! Tar ett par minuter att gå bara.
När lägenheten var tom kom förstås alla skavanker fram, och det var inte få. Men känslan var tack och lov densamma - vi stortrivs där! Bara vi kommer in genom dörren blir vi glada. Faktiskt redan på vägen dit, men själva lägenheten har ett slags charm och mysfaktor som är påtaglig. Sen är det ju väldigt bekvämt att bo i nyproduktion, som vi nu har gjort i nio år. Allt är helt och rent och gediget och fungerande. Man vänjer sig vid det.
Den här lilla lägenheten är byggd 1984 och var Uppsalas första "fribygge". Inga byggnormer behövde följas, och jag kommer ihåg att det var mycket skriverier om det. Det är till exempel bara 2,30 i takhöjd. Lite skillnad mot 2,60 som vi har nu. 2,30 är ju extremt lågt, men eftersom både K. och jag är kortväxta har det sina fördelar, det är till exempel väldigt lätt att sätta upp lampor.


Vi gick några vändor fram och tillbaka, tog bland annat dit två lätta balkongstolar och ett litet bord. De möblerna bär vi ut och in beroende på vädret. Idag drack vi kaffe inne och sen när solen kom fram gjorde vi paus i arbetet och tog en öl på balkongen. En Valborgsöl.



Tyvärr har förra ägaren lämnat kvar en del saker. En strykbräda, en väska med nån tröja och en fotboll, en gammal trasig taklampa, en stor papperskorg av stål, en mixer, diverse andra gamla köksprylar, och värst av allt: På balkongen står ett stort parasollfundament av betong. Det väger minst 80 kilo, vi kan inte rubba det och vi vill absolut inte ha det där.
Ännu mer värst av allt: Ett fönster går inte att stänga! Inte ens att låsa i ett visst läge. Själva stäng- och låsmekanismen är trasig som det verkar. Tur att det inte är vinter! Vi fixerade fönstret genom att sätta två tunga målarfärgsburkar på fönsterbrädan, men så kan man ju inte ha det.
Vi ringde förra ägaren om fönstret samt att han måste hämta sina saker. Det är en ung kille, född -86, som är väldigt trevlig och behaglig. Vi gillar honom mycket.
Fast nu gör vi inte det. När vi ringde om de här frågorna var han plötsligt inte så trevlig längre, tvärtom. Sur och irriterad. Men han skulle höra av sig idag och hämta grejorna. "Det kommer han inte att göra," sa jag. "Jo, det är klart att han gör," sa K., "det var ju det sista han sa innan vi la på."
Vi får se, sa jag. Han har fått sina pengar, han bor i Stockholm, han struntar i det här. Och jag fick rätt.

Nu har jag mailat till mäklaren, så han får ta tag i det hela. Det är annat också, till exempel lösa kablar som sticker ut från väggen och ligger på golvet. Jag la ut en bild på facebook, och flera personer skrev att vi ska vara försiktiga, för kablarna kan vara strömförande!
Ström eller inte, så ska det inte ligga lösa, oskyddade kablar när man lämnar sin lägenhet till nya ägare.
Så här ser det ut:


Det är lite att röja i med andra ord. Mäklaren har lovat göra det.
Men vi myser när vi går dit med saker. Och det är jättekul att måla över den storblommiga vardagsrumstapeten med vit färg. Det är lite kvar, och det ska jag göra imorgon.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men grejen är att man köper sin bostadsrätt i befintligt skick och trasiga kablar och fönster som inte går att stänga är sånt som man själv måste kolla upp - och påpeka - INNAN köpet. Vi hade massor av den varan när vi köpte lägenheten där jag bor nu... Däremot var det ju skit med betongklunsen!! Riktigt dåligt av säljaren.

Monica Hortell sa...

Fast fönstret var stängt när vi tittade på lägenheten, så att det nu är trasigt är inte något vi rimligtvis kunde ha upptäckt. Kablarna har förmodligen ingått i nåt slags installation, och det är inte ok att lämna dem lösa på golvet. Pga elsäkerhet och sånt.
Sånt om är dolt bakom stora möbler kan man ju inte heller kolla.

Anonym sa...

Men jag tror att det ändå är så att man som köpare förväntas kolla "allt" - även om det känns orimligt vad gäller vissa saker.
vi hade flera kablar från uttag som hängde eller låg utdragna. De hade bara slitit bort sina lampor. Inget vi fick hjälp med, utan det fick vi fixa själva med DYR elektriker... :-(

Monica Hortell sa...

Det är möjligt att du har rätt. Men man kan ju inte kolla lägenheten som man påstås ska göra, för då måste den vara helt tom. Som med era takuttag. Om det hänger lampor när man tittar på lägenheten, borde man kunna förvänta sig att det ska gå att hänga upp lampor även vid tilltädet. Om säljaren har slitit loss sina lampor så det bara hänger lösa trådar, så har hen ju sänkt standarden på lgh avsevärt.
Nu har vår mäklare i alla fall fixat så det kommer en elektriker på måndag morgon. Får se vad han säger.