lördag 18 juni 2011

Från dagens tidning

"Färre unga vill fiska på fritiden" står det på UNT:s förstasida idag. Vissa nyheter blir man inte så förvånad över...

Annat intressant i lördagens tidning är att miljökontoret har gjort oanmälda inspektioner på 77 restauranger och kaféer i syfte att undersöka om den mat som serveras verkligen är det som utlovas i menyerna. 44 av matställena fick helt godkänt, vilket anses som ett bra resultat. Jag tyckte först det lät väldigt dåligt, för då var ju 33 ställen inte okej, men tydligen handlar det mest om små avvikelser typ att fetaosten inte är äkta feta eller att parmaskinkan är en annan sorts lufttorkad skinka. Värre är ju om till exempel rätter som uppges vara glutenfria inte är det.
Tre av restaurangerna hade allvarliga anmärkningar och är dessutom kända sedan tidigare för att inte leva upp till det som utlovats. Då vill jag veta: vilka? Vilka??? Borde inte den informationen vara i allmänhetens intresse?

En liten artikel berättar att FN:s människorättsråd har röstat igenom en resolution som betonar alla människors lika rätt, oavsett sexuell läggning. Det var Sydafrika som la fram den utmärkta resolutionen, och den gick igenom med röstsiffrorna 23-19. Tre länder avstod från att rösta.
Naturligtvis är det glädjande att det nu officiellt ska tas avstånd från till exempel våld mot och diskriminering mot homo- och bisexuella. Men vad kommer det att innebära i praktiken undrar jag. Blir det någon skillnad alls? Motståndet från vissa arabiska och afrikanska stater var starkt, föga förvånande. Och kommer dom muslimska länder som har dödsstraff för homosexualitet att ändra sina lagar? Knappast.

Inga kommentarer: