fredag 3 juni 2011

Mobilstrålning



Nu har det kommit nya bud om mobilstrålning. WHO klassar nu mobilstrålning som en möjlig orsak till vissa sorters hjärntumörer. Tidigare har sådana samband förkastats/negligerats/inte upptäckts.
Dock har det ju hela tiden funnits forskare som larmat, fast deras resultat har bortförklarats på alla möjliga sätt. Bortförklarats i Sverige märk väl. SSI, Statens Strålskyddsinstitut, har varit väldigt tydliga med att mobilstrålning är helt ofarlig.

Många andra länder har en mer ifrågasättande attityd, framför allt utifrån det faktum att inga långsiktiga undersökningar finns.

Hur som helst, det finns massor att säga om detta, men det var inte det jag skulle göra. Alltså inte skriva en redogörelse för mobilstrålning och dess eventuella konsekvenser.

Vad jag reagerar på är att det nu börjar efterlysas "tydliga riktlinjer" från myndigheterna. "Vi vill veta om det är farligt eller inte, vi vill ha regler vi kan lita på, vi vill veta vad vi ska göra och hur vi ska tänka" - alltså det fattar jag inte. Det är alltså skribenter i ansedda tidningar som skrivet sånt, dom som sannerligen har möjligheter att läsa på, undersöka och själva bilda sig en uppfattning.

Hur kan man lita blint på vad en myndighet säger? Om SSI säger att något är helt ofarligt, så är det sant? Om SSI säger att det finns vissa risker, jaha, då tror man på det? Tänk om det är ganska rejält farligt, trots att SSI inte säger det - jamen, då kan det väl inte vara sant? För en myndighet vet ju ALLTID bäst...

Tänk själv, tänk själv, tänk själv. Och ta reda på saker, nu när ändå lever i ett informationssamhälle!

Vad tror jag då? Jo, att mobilstrålning och annan strålning har enorma effekter. Samtidigt, människor är lite grann som råttor, vi kan anpassa oss till det mesta. Men det finns gränser. Och en liten ökad risk för vissa sorters hjärntumörer kanske inte är det viktigaste. Stört beteende, sömnstörningar, små hjärnskador som kategoriseras i olika bokstavskombinationer...vad vet vi om vad som beror på det ena eller andra. Inte mycket egentligen. Men det faktum att olika typer av strålning som aldrig funnits i mänsklighetens historia på enbart några decennier nu omvärver oss precis överallt, är väl ändå en orsak till eftertanke, försiktighet och objektiv analys?
Fast, mobilindustrin bär ju upp stora delar av ekonomin. Starka, starka intressen finns där.

Dom forskare som vågar gå emot etablissemanget och göra obekväma undersökningar med "oönskade" resultat har min största respekt.

Inga kommentarer: