lördag 11 maj 2013

Mat och våld

Först måste jag säga till Putsarkungens försvar att när jag ringde för andra gången nu i fredags var det betydligt vänligare tongångar, rentav ett riktigt trevligt bemötande. Och på em kom en jättebra kille och fixade det glasparti som var fel. Så nu är allt frid och fröjd.

Så till något helt annat: I dagens SvD läste jag en väldigt intressant artikel om hur rätt sorts mat eller kosttillskott kan minska våldsbrott. Flera undersökningar om detta har gjorts i bland annat Holland och England, och resultaten är helt entydiga:
När unga våldsbrottslingar fick tillskott av vitaminer, mineraler och fettsyror, blev det en snabb och signifikant nedgång av antalet våldsincidenter. Mellan 25 och 37 procent (jämfört med kontrollgruppen som inte fick något tillskott), det är rätt mycket.

En stor uppföljande studie har nu gjorts på tre krimininalvårdsanstalter I England och Skottland, och enligt förhandsrapporter ger de stöd åt de tidigare studierna.

Det har också gjorts en undersökning på Mauritius, underlaget var bara 100 ungdomar, men där visades att tillskott med omega 3 minskade våldsbenägenheten mellan 9 och drygt 50 %! De som åt bra mat från början stod för den lilla minskningen på 9%, medan de som åt dåligt alltså uppvisade en helt sensationell effekt av omega 3. Våldet halverades. Tack vare ett kosttillskott.

Är det inte detta en omskakande, superintressant nyhet? Som borde skapa sensation världen över?
Ja, det kanske blir ett riktigt genomslag när de slutgiltiga resultaten från de nu pågående undersökningarna publiceras.

Och kanske kan inte bara våldsbeteende härledas till brister i kosten? En och annan bokstavsdiagnos kanske också har att göra med det? Nåt underligt är det ju med alla dessa diagnoser och alla dessa barn med hyperbeteende.


Inga kommentarer: