torsdag 5 december 2013

Är det alltid bra att ifrågasätta?

Intressant med det debatten efter skolresultatundersökningen. Extra intressant att många faktiskt försvarar "den svenska modellen". Den svenska modellen tycks, oavsett vad det gäller, vara oantastlig i vissas ögon. Resten av världen är det fel på, för i Sverige vet vi bäst. För min del tror jag tyvärr att Sverige är på väg utför med stora steg, och den här lite självbelåtna attityden lär försvinna inom några år. Om inte förr.

Att ungdomar i svenska skolor presterar dåligt i jämförelser med andra länder beror tydligen på att ungdomarna här är så självständiga och kreativa och fria och ifrågasättande och helt enkelt supersmarta.
Att de får synnerligen dåliga resultat när det gäller bland annat läsförståelse...tja, men de är i alla fall bra på att ifrågasätta lärare. Och det är ju ett gott tecken. För att inte tala om hur duktiga svenska skolelever är på att navigera på nätet.

Det är tröttsamt att höra de argumenten.

Man bör ställa sig frågan: Står kritiskt tänkande i motsatsförhållande till kunskap? Tänk om kunskap istället är en förutsättning för kritiskt tänkande.
Dessutom: Är ifrågasättande alltid bra? Visst kan man ifrågasätta allt och alla. Varför måste G komma före H i alfabetet? Man kan väl ha en helt annan ordning? Varför ska man köra när det är grönt och stanna när det är rött? Vem har bestämt det, varför är det inte tvärtom eller varför kan man inte ha helt andra färger?

Min poäng är att ständigt ifrågasättande blir ett självändamål som kan vara hur korkat som helst. Och som som inte har ett skvatt med självständigt tänkande att göra.

Den som inte kan läsa och tolka information har inga förutsättningar att bilda sig egna uppfattningar om saker och ting. Ingen skolelev kan själv välja vad den ska lära sig, om den inte har gedigna grundkunskaper att fatta besluten utifrån.

Hur har det blivit så illa i svenska skolan? Ja, inte är det Björklunds fel. Jag är oerhört besviken på den borgerliga regeringen, men just tillståndet i skolorna kan man inte beskylla den för - det började långt innan regeringsskiftet.
Det fria skolvalet är boven, säger många. Mycket starkt betvivlar jag detta.

Tycker man att det är bättre att eleverna ifrågasätter sina lärare än att de lär sig läsa - vad kan man vänta sig? Tur då om det finns åtminstone några skolor där det råder arbetsro.

2 kommentarer:

Ditt och datt sa...

Jag tror inte att ifrågasättande har ett endaste dugg med självständighet att göra - snarare tvärtom! Så enkelt att ifrågasätta och så "svårt" att tar reda på vad man egentligen tycker.

Monica Hortell sa...

Exakt min mening.