tisdag 9 april 2013

Pensioner

Nu har pensionsutredningen kommit med sitt förslag om att höja pensionsåldern. Det var väntat. Men jag tycker att den borde differentieras, för det finns arbeten som det är helt omänskligt att hålla på med ens till 65. Barnomsorgen och äldrevården tänker jag på i första hand.
Och egentligen, nog finns det viktigare grupper att få ut i arbetslivet än 65plussare? Det är väldigt poppis nu att skriva larmartiklar om alla pigga, krya pensionärer som lyfter en herrans massa pengar utan att jobba. (Ja, det finns ju en hel del som lever på existensminimum också. Men larmartiklarna brukar handla om vältränade lyxpensionärer med rosiga kinder som joggar och spelar golf och gottar sig på dyra semesterorter. För "andras" pengar kan man förledas att tro, det finns ofta lite obehagliga undertonerna i de här artiklarna.)
Pensionärer kan man liksom särskilja som grupp och kasta lite sten på.
Men alla andra? Som får pengar utan att jobba och som dessutom är unga. Som i många fall inte vill annat än att ha en plats i arbetslivet, men som i vissa fall är rätt nöjda med att leva på bidrag. Och där det inte handlar om livets sista år utan början på vuxenlivet eller mitt i det. Borde inte det vara en viktigare, större och mer brännande fråga?!

Inga kommentarer: