lördag 1 september 2012

Huset fyller fem

Idag firar Musikens Hus alias UKK, eller som, huset egentligen heter: Uppsala Konsert och Kongress, fem år. Detta firas med tårtkalas för femåringar. Lite gulligt.

Det var mycket kontroversiellt att bygga detta hus, det föregicks av decennier av hätska debatter, och fortfarande är motståndet stort. Mot att huset finns, mot att driften kostar pengar. Jag har aldrig begripit det. Varför är det så många som fullkomligen hatar att det finns ett konserthus i en stor stad som Uppsala?

Motståndarnas argument är att pengarna borde gå till vård och omsorg. Med det resonemanget borde skattemedel aldrig gå till något annat än just vård och omsorg, eftersom det är ett slags hål utan botten - behoven blir aldrig fyllda.

Är det särskilt hemskt just med en byggnad som främst är avsedd för konserter? Är det mer upprörande slöseri att bygga en sådan än att satsa på andra typer av kultur? Om man tänker sig att all offentligt finansierad kultur ska bort, då ryker även annat än konserthus. I Stockholm får man då lägga ner bland annat Dramaten, Stadsteatern, Stadsbiblioteket med filialer, Operan, Konserthuset, Dansens Hus, Kulturhuset...vad blir det för samhälle kvar? Även Uppsalas stadsteater får förstås lägga ner, liksom Stadsbiblioteket och, ja...diverse. Ska vi ha dagis och sjukhus i alla byggnader då?

(Märk väl att jag inte ens går in på frågan om idrottsarenor och deras kostnader.)

Man kan ha synpunkter på vissa delar av UKK:s skötsel, främst vad gäller restaurang- och barverksamheten. För att inte tala om den svinfula interiören. Men själva konsertverksamheten är helt enastående både vad gäller kvalitet och variation. En otrolig tillgång för Uppsala.


Grattis på femårsdagen. Jag är glad att du finns!



Inga kommentarer: