torsdag 23 januari 2014

Äntligen uppkopplade




Drygt hälften så stor som en mobiltelefon. Den lilla dosan på bilden är vårt idag hyrda mobila internet!
Äntligen har vi en uppkoppling hemma, även om vi stänger av och på för att inte slösa med den enda gigabyte som ingår i hyran på 39€ per månad. Det bör räcka till email, sms, facebook och lite annat, men nån plats för allmänt slösurfande finns inte. (Vill vi så kan vi köpa till fler gigabyte.) Hastigheten är också blygsam jämfört med de 100 MB vi har hemma.
Det är en väldigt smidig lösning hur som helst. Den lilla, lilla dosan kan man ta med sig var som helst, och fem enheter (det är precis det antal enheter vi har!) kan kopplas upp mot den. Man trycker på en knapp, that´s it. Just nu är det bästa lösningen för oss, eftersom vi inte vet exakt hur länge vi ska vara här. Och det verkar vara rätt bökigt att installera ”riktigt” internet. Man måste ha ett spanskt bankkkonto, och det måste finnas annan aktivitet på det, typ att något dras per autogiro regelbunder. Vissa internetföretag kräver dessutom att man ska vara resident, dvs folkbokförd i Spanien. Suck. Besvärligt. Så nu är vi så glada för vår lilla dosa, det blir liksom en helt ny frihet jämfört med att gå till caféer, barer och restauranger med fri wifi varje gång man vill göra något på nätet.

Vädret fortsätter att bli bättre, och på lördag kan det bli så mycket som +23!!! Ofattbart. Även idag var det hyfsat. På eftermiddagen tog vi en promenad till Lidl, vilket kändes väldigt exotiskt och spännande. Sen några år tillbaka finns det nämligen en Lidlbutik ett par kilometer utamför själva stadskärnan. Många utlänningar handlar där, eftersom de har delvis andra varor än de spanska butikerna, varor man är van vid hemifrån. K. och jag har aldrig varit där, men vädret var perfekt och vi behövde röra på oss. Det var jättekul! ”Åh, där är det!” sa vi och kände oss väldigt förväntansfulla. Riktigt bra affär, så dit går vi igen.
Men något jag saknade i Lidls sortiment, och som jag saknar i alla butiker här, det är kryddor. Spanjorerna kryddar inte sin mat särskilt mycket, och det märks i det skrala utbudet. Sånt som funnits i Sverige  tre-fyra decennier, exempelvis grönpeppar, rosépeppar och spiskummin, är mycket sällsynt. Kan kanske finnas i specialaffärer. Och om man köper mexikanska saker, texmexvarianter av salsa och jalapenos, smakar det inte alls som hemma utan väldigt milt, odistinkt och mesigt. Så en uppsättning kryddor ska jag ta med mig hit nästa gång.

Igår träffade vi Laila och Nils, drack cava hemma hos oss och tog sedan en liten tapasrunda bland de lokala ställena här. Det finns 4-5 bra ställen i typ samma kvarter som där vi bor! En jätterolig kväll hade vi.
Ikväll har vi varit hemma och ätit rester som fanns i kylen. Helt okej det också. Får se vad vi hittar på imorgon. 

Inga kommentarer: