måndag 27 januari 2014

Äventyr med galen maskin


Till slut bestämde vi oss för att ta bort den fastsydda filten från påslakanet. K. tog en nagelsax och började sprätta. Det var visserligen många stygn men tog inte så lång tid som befarat, eftersom det var handsytt och inte så bra fästat. Men när det var klart blev vi tveksamma. Var detta verkligen ett påslakan? Eller var det ett hemgjort filtfodral? Troligen ett filtfodral insåg vi, men det var bäddat med som om det var ett påslakan, och vi har använt det som ett sådant. Och varför ska man sy fast en yllefilt inne i ett tunt bomullsfodral? Tvättas behövde det hur som helst.

Den maskinella utrustningen i köket är splitterny och jättebra. Kylskåpet och diskmaskinen är supereffektiva, helt tystgående och mycket bättre än hemma. Tvättmaskinen däremot är en urgammal toppmatad sak med trasigt lock som man måste justera på ett speciellt sätt för att det ska gå att stänga. Vi har tvättat två gånger tidigare. Första gången gick det bra, men maskinen är tydligen inte stabiliserad utan måste då ha rubbats ur sitt läge. Andra gången förde den nämligen ett väldigt liv vid centrifugeringarna, plus att den rörde sig på ett kraftfullt och bestämt sätt. Bank, slammer, hit och dit på golvet. Tvättmaskinen står högst upp uanför takterrassen, och eftersom vi tack och lov satt på denna terrass rusade vi snabbt in höll fast maskinen, så den inte skulle slå sönder väggen eller tvätthon. Fyra gånger fick vi göra det, efter varje sköljning samt vid slutcentrifugeringen.
Tvätten blev ren i alla fall.

Igår var vi beredda. Maskinen började tvätta så fint. Så sa det PANG, och den dog. Kanske bara en säkring som gick? Snabbt ner de 35 trappstegen till bottenvåningen, där jag kunde konstatera att det mycket riktigt var säkringen. På med den, maskinen satte igång igen. Vi satt ute och läste i väntan på centrifugeringen. Och så…my God, maskinen var sjövild, galen, våldsam! Den slamrade och bankade värre än nånsin, den for omkring på ett speedat, hulkaktigt sätt, och vi måste hålla fast den båda två för att den inte skulle förstöra inredningen. När K. ensam försökte hindra den stängde den in henne i ett smalt utrymme mellan sig själv och tvätthon.
Säkringen gick ytterligare en gång, och en gång drog den ur sin egen elkontakt.
Tvätten blev ren nu också. Men troligen är maskinen livsfarlig, och idag ska vi gå till mäklarkontoret och påpeka detta. För säkerhets skulle filmade jag lite med mobilen, om de mot förmodan skulle tro att vi hittar på alltihop.

1 kommentar:

Ditt och datt sa...

Jag förstår att det inte är så kul när tvättmaskinen löper amok, men gu så jag skrattade när jag läste din krönika!!! Hahahahaha, så bra du skriver!

Hoppas ni får en ny maskin som är lite mer stillsam :-D!