torsdag 14 juni 2012

40-talisternas största fel

På tal om att hata vissa grupper av människor: 40-talisterna, de får ofta klä skott för allt som är fel i dagens samhälle. Då och då ser jag insändare där människor från yngre åldersgrupper uttrycker något som faktiskt liknar hat mot dem. "Den värsta utsugargeneration som funnits" och liknande - så får man skriva och sånt får man publicera i seriösa morgontidningar.

40-talisterna lär ha tagit alla våra pengar, de har förstört miljön, glassat fram i offentliga jobb, blivit miljonärer genom smart bostadskarriär, de har...ja, tagit pengarna kort och gott. Till de "fattiga" generationernas stora förtret. Dessa fattiga generationer som i Sverige lever i ett överflöd utan motstycke.

Det låter som ilskna barn som hamrar och sparkar på mamma och pappa: "Jag vill också ha! Jag vill ha precis allt som ni har! Nu! Ge det till mig!"

Sant är att de stora barnkullarna som föddes på 40-talet växte upp i en tid när allt blev bättre undan för undan. Men det var minsann inte så bra hela tiden. Många växte upp med mycket låg standard vad gäller allt: mat, bostäder, prylar, barn bemöttes sällan av samma respekt som idag, barnuppfostran var strikt, aga förekom till och med i skolorna (förbjöds först 1958), undrar om inte många av dagens unga skulle bli fullständigt ihjälkränkta om de ens kom i närheten av det 40-talisterna utsattes för.

Per Nuder. Svensk socialdemokratisk finansminister som kanske tyckte det var fyndigt och roligt att kalla 40-talisterna för ett "köttberg" som stod i vägen för yngre generationers inträde på arbetsmarknaden. Hur kan en politiker ens få uttala sig på det viset om en hel grupp människor? Och komma undan med det?
De är mellan 62-72 år dessa 40-talister och går nu (eller har redan gått) i pension. Så nu är folk arga för det. Antingen borde dessa "utsugare" arbeta längre eller också borde de aldrig ha haft något arbete - jobb eller pension, tydligen tar de andras pengar hur de än gör.

Det största felet på 40-talisterna: det sätt på vilket de har skämt bort sina otacksamma barn och barnbarn!

4 kommentarer:

Anonym sa...

BRA inlägg!!! (Och jag är 60-talist!)

Unknown sa...

Visst, håller helt med!! Och jag är också 60-talist!

Ditt och datt sa...

JAAA! Och jag är 40-talist.

Monica Hortell sa...

Vad skönt att vi är rörande eniga! :-D