måndag 13 juni 2011

Våld mot lärare

I snitt en lärare om dagen blir utsatt för våld av elever. Alltså riktigt våld. Då är mörkertalet stort, anses det, och man kan tänka sig att dit hör exempelvis knuffar eller att få något kastat mot sig. Sånt som ingen anmäler eller ens pratar med kollegor om.
Verbala angrepp räknas inte ens. Alla "kärringjävel", "hora" och ännu värre saker som lärare får höra är så mycket vardag på vissa håll, så man orkar kanske inte bry sig?

Hur vansinnigt är detta?! Alltså, man kan väl tappa andan för mindre?! Vad ska man göra åt det? Ingen tycks veta eller våga föreslå något annat än det vanliga: flytta på "värstingarna" och/eller ge lärarna ökade befogenheter. Det blir lite allmänt gelésnack bara. Ökade befogenheter - att göra vad? Det har jag inte sett någon precisering av. Och flytta på våldseleverna, jamen blir dom skötsamma då? Eller attackerar dom nästa lärare, i nästa skola?

Jag är, som jag tidigare skrivit om här på bloggen, inte glad åt det ständiga bruket av ordet kränkt. Men just lärarna blir verkligen det, vissa av dom blir det dagligen och stundligen.


I rimlighetens och rättvisans namn borde elever som ger sig på lärare, vare sig det är fysiskt eller verbalt, utsättas för samma konsekvenser som lärare som ger sig på elever. Om en lärare tar en elev hårt i armen för att avstyra bråk eller vandalisering blir det i regel polisanmälan, skadestånd till eleven och förflyttning/avskedande av lärare. Hur rimligt det är är en annan diskussion, jag blir i själva verket alldeles matt av att tänka på hur orimligt det är. Men okej, nu är det så, det är verkligheten i all sin hemskhet. Och när då en elev gör något motsvarande bör böter och skadestånd utdömas även i det fallet. Eftersom eleven i regel inte kan betala måste det läggas på föräldrarna. Avstängning och förflyttning kan det också gärna bli, eftersom den lärare som blivit nerslagen, knäad eller halvt kvävd inte ska behöva riskera att varje dag möta förövaren på sin arbetsplats.

Vem vågar föreslå något i den stilen? Kanske ingen, eftersom det lägger ett ansvar på elever och föräldrar. Och personligt ansvar är inte pk att kräva. Men det är absolut det enda som har chans att fungera, det är jag övertygad om.

Inga kommentarer: