onsdag 30 januari 2013

Hund och husse


Den lilla hunden som skymtas i en låda på cykeln heter Emiliana och är tretton år. Hon har problem med magen och äter medicin. Det har K. tagit reda på utan att kunna ett ord spanska. Vad husse heter vet vi däremot inte. Han sitter här utanför varje dag, med hunden i en korg bredvid sig. Ibland är hon invirad i en filt, och när det var som kyligast hade hon dessutom väst.
Husse är alltså tiggare och troligen hemlös. Han har lite saker, bland annat ett liggunderlag, vid en bänk några kvarter bort. (Ingen tycks sabba eller stjäla och förstöra särskilt mycket här.) Och så har han okej kläder och en cykel där han fraktar sin väska och Emiliana.

Bakom den här bänken har hussen sina grejor, och troligen sover han där.

Det finns en del tiggare/hemlösa här. Dock inga kringresande proffstiggare från öst som man ser hemma, utan här tycks de flesta vara gamla Nerjabor. (Gäller de äldre. De finns också ett antal unga killar som jag inte tror är härifrån.) En man sitter alltid utanför kyrkan, det gjorde han även förra året, och han ser riktigt eländig ut, som att han bott i en grotta i 30 år. Det kanske han har också, det finns grottor häromkring, och jag har hört att folk bor i dem. Den här mannen har knappt några tänder, han mumlar för sig själv och verkar oftast helt borta.

Emilianas husse är i hyfsat skick däremot, och det är ganska många som stannar och pratar lite med honom. Inte nödvändigtvis medlidsamt och "stackare, här får du en slant", utan mer "hej, hur är läget idag?" "hej, hej, bara bra" svarar han då. Eller nåt i den stilen. Turister klappar hunden, men spanjorerna pratar med husse. Och K. gör båda delarna.

1 kommentar:

Ditt och datt sa...

Älskade godhjärtade K!!