tisdag 12 februari 2013

Här sänks inga hyror

Det finns som sagt många tomma lokaler här. Och många rörelser har flyttat, antagligen till mindre lokaler i inte fullt så centrala lägen. Nya ställen öppnas i och för sig också, och nu i dagarna har jag sett att flera småbutiker som har varit vinterstängda och dolda bakom järnjalusier har slagit upp dörrarna.

Men som sagt, de tomma lokalerna. Jag har hört från flera håll att en bidragande orsak till  det är att hyran här aldrig är förhandlingsbar. Spanjorerna sätter en hyra, och om ingen kan betala den får lokalen hellre stå tom. I år efter år. Lite märkligt kan man tycka. Särskilt som man i regel bara skriver kontrakt på elva månader i taget. (Det gäller även privatbostäder.) Varför inte hyra ut till lägre pris i elva månader, och sedan omförhandla om det ekonomiska läget är bättre. Ge småföretagarna en chans, få hjulen att snurra, Men att göra så är tydligen otänkbart.

"Dom är ju helt sjuka i huvet", sa en svensk man på tal om detta, en kille som vi jämt stöter ihop med ute. Han tycks å andra sidan avsky Spanien och spanjorerna av hela sitt hjärta, han avskyr siestan, deras karnevaler, deras hissar och jag vet inte vad. Undrar varför han väljer att bo här.

Men i lokalhyrefallet så är det ju lite sjukt. Vad beror attityden på? Envishet, stolthet, dumhet?
Det verkar nästan oansvarigt tycker jag, med tanke på hur snabbt en sån attityd bidrar till att sänka lågkonjunkturen till allt lägre nivåer.

2 kommentarer:

lesley sa...

Du har alldeles ratt Monica. Det ar fel mindsatt. Man maste tanker possitivt i dessa tider. Jag talade med nan haromdagen just betraffande vara stangde lokaler. Jag kom fram till 2 nya idear en affar dar man lara aldra eller ungar for den delen att anvanda data maskin och mobilen. Andra idean var att erbjuda mojligheten att download music pa dvd. Man valja vad man vill har for tracks det spelas in...saken ar gjort!

Anonym sa...

My partnеr anԁ I ѕtumblеԁ ovеr hеге coming frоm a differеnt ρagе anԁ thought I should
cheсk thingѕ оut. I liκe what ӏ see so now i am follοwіng уou.
Lοok foгwагԁ tо loοking
into уour ωеb page rеpeatеdlу.


my webρagе ... r&b music