tisdag 19 februari 2013

Skydd behövs när det är rain in Spain


Prognosen stämde - det regnar. Lite varierande, det rör sig mellan diskret drippdropp och mer bestämt regn. Problemet är att regnet här är blötare än hemma. Konstigt, men det är verkligen så. Dropparna är större, så även om det är glest regn blir man snabbt genomvåt. Dessutom har vi ju det oförutsägbara skvättandet från hängrännor och tak. Enda sättet att undvika det är att gå mitt ute i gatan.

Bilden ovan visar hur folk i Nerja skyddar sina bostäder från regnet. Det finns olika varianter av plastskivor eller förhängen, och på en av de gator vi gick var det flera som hade spänt en bit vaxduk för dörren. De har färdiga krokar för ändamålet. Ändå har lägenheten på bilden en tröskel. Det finns, särskilt i de allra äldsta kvarteren, många som går in från trottoaren och kommer direkt in i vardagsrummet. Väldigt exotiskt för oss.

När det störtregnade för nån månad sen såg vi också hur butiksinnehavare skyfflade ut vatten från sina lokaler, som om det vore den naturligaste saken i världen.
Man fattar varför det är en sån big deal när det regnar här. Vissa går inte ens till jobbet. En kille berättade att han för något år sen anlitade en firma som skulle lägga golv hemma. Och de ringde och sa att "idag kommer vi inte."
"Varför inte det?"
"Det regnar."
"Men ni ska ju arbeta inomhus!"
"Det regnar mycket. Vi kommer imorgon."
Och så var det med det. Ingen diskussion.

Här utanför fortsätter de glesa men kraftiga dropparna att falla. Det blir förmodligen hemmakväll igen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad jag önskar att det regnade här! Snön yr och det är nordostlig vind om ca 10 m/s. På gatorna är det en blandning av tjocka valkar av is och modd. Inget kul alls.
Jag hoppas att ni snart får fint väder igen. Jag kommer nog inte att känna igen er när ni är åter. Ser på korten på bloggen att K antagit färgen av pepparkaka.
Fortsätt och njut!
C

Anonym sa...

Ungefär som SJ här då: T"åget kommer inte." "Varför då?" "Det snöar och är vinter."

Monica Hortell sa...

Jämfört med månader av snöyra, nordostvind, minusgrader och halka, så är nån dags regn förstås inget att beklaga sig över. Men nu regnar det igen...hm.