söndag 15 juli 2012

Varning för tjuven!

Det gäller att se upp för ficktjuvar som härjar i Uppsala, det får vi tänka på när vi är vid Resecentrum imorgon. Bland annat en kvinna blev av med sin plånbok där för ett par dagar sen, och tjuven/tjuvarna använde det klassiska tillvägagångssättet: att distrahera offret. I det här fallet genom att tappa något, och medan kvinnan hjälpte till att plocka upp det försvann plånboken.
Så man ska inte vara hjälpsam. Bara det är vidrigt, att tvingas misstänka och vara på sin vakt. Att hjälpa till om en person tappar något är ju annars nästan en instinkt, något man gör automatiskt.

Att bli av med plånboken en mardröm, jag blir kall bara jag tänker på det. Det handlar ju inte bara om pengarna, utan det blir så besvärligt på alla sätt. Man måste spärra kort, skaffa nytt leg etc.
I just det fall som UNT berättade om hann tjuvarna plocka ut 18.000:- innan korten spärrades.

Det har ju länge varit känt att ficktjuvandet är välorganiserat, det utförs av skickliga proffs. Ligor, oftast från östeuropa, som reser runt i olika länder. Eftersom de sällan stannar länge på ett och samma ställe är de svåra att få tag på.

När jag läste UNT:s nätupplaga stod just om dessa östeuropeiska ligor. I papperstidningen som kom dagen därpå hade detta ändrats, och där stod ett ligorna troligen kommer från Stockholm!
My God! Vad har stockholmarna gjort för att få skulden för organiserat ficktjuvande i Uppsala?

Fast antagligen menas att de först har varit i Stockholm och sedan gör en dagsutflykt till Uppsala. Och att nämna deras ursprung kanske plötsligt anses som rasistiskt? Skrattretande känslighet. Om brotten utförs av östeuropeiska ligor så kan det knappast vara rasistiskt att informera om det. Däremot har det stort allmänintresse. Rent praktiskt är det bra att veta vad man ska se upp med, om ficktjuvarna har sitt ursprung i exempelvis Finland, Ghana, Chile eller Rumänien, ja, som sagt, det är bra att veta.

Inga kommentarer: