lördag 24 september 2011

Syndabockar sökes

Aldrig har det väl letats efter syndabockar lika ofta som nu. Tidningarna är väldigt ettriga, och varje gång en tragedi inträffar ska någon "ansvarig" pekas ut och ställas till svars. Men hur mycket ansvar kan man förvänta sig att myndigheterna ska ta för oss medborgare?
Jag tänker förstås på den förfärliga händelsen i Sigtuna, där en mamma har dränkt sina två barn. Hemskt på alla sätt och vis. Men kan man verkligen skylla det på skola, dagis eller sociala myndigheterna? Kvinnan levde inte i känd misär utan fungerade uppenbarligen ganska bra tills alldeles nyligen. Inte ens hennes bästa väninna, hennes syster eller pappan till barnet anade att något var så i grunden fel. (Dock hade vänninan börjat fatta misstankar.) De kunde överhuvudtaget inte föreställa sig att hon hade gjort det hon nu har erkänt sig skyldig till.
Till skola och dagis SMS:ade mamman att barnen var sjuka, men när det inte gått att få kontakt med familjen efter 13 dagar gjorde skolan en så kallad orosanmälan till soc. Detta kritiseras nu, för att det tog så lång tid, men hur snabbt skulle dom ha reagerat egentligen? Två dagar? En vecka? Varje gång någon bryter mot mönster och normer? Hembesök av myndigheter direkt, ja det vore säkert bra i många fall. Men vilken extremt utökad kontroll och övervakning som måste till.
Jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Men det finns andra tragiska fall som har upprört mig mer, om man ska prata om myndigheters nonchalans. Och samhället kan inte skydda alla från allt. Tråkigt nog.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och jag undrar lite över pappans roll. Barnen hade väl en pappa/pappor..? Var fanns han/de???