onsdag 14 december 2011

Vilka får stanna?

Grova brottslingar från andra länder som bluffar sig in i Sverige med falsk identitet är väldigt svåra att bli av med. Även om de döms till utvisning. Om detta stod i tidningen för ett par dagar sedan.

Det krävs mycket för att döma till utvisning efter avtjänat straff, det räcker inte med snatterier eller vanliga inbrott utan handlar i regel om grova våldtäkter, upprepad grov misshandel eller mord.
Säg att en person kommer till Sverige med falska identitetshandlingar eller inga alls och säger sig vara från exempelvis Irak eller Somalia. Han får tillfälligt uppehållstillstånd till att börja med, och sedan begår den personen ett mord och passar också på att våldta och halvt slå ihjäl en kvinna.
Då är det solklart: först fängelse ett antal år och sedan utvisning. Pga utvisningen brukar man sätta fängelsestraffet lägre än man annars skulle ha gjort.

Men, vad som då ofta händer är att brottslingen säger "nej, jag är inte alls från Irak eller Somalia. Jag tänker inte tala om varifrån jag kommer." Och eftersom riktiga identitetshandlingar saknas kan inget bevisas eller motbevisas utan personen släpps i förtid (för den straffsats som utmättes med utvisning i åtanke gäller ändå) och fortsätter i regel att begå brott.
Detta låter helt absurt, men förekommer och är till och med ett "stort problem", enligt polis och jurister.

Hur komma ifrån det? Det finns säkert många lösningar, men vissa är politiskt ogenomförbara.
Och det är inte det jag tänkte skriva om här. Utan om hur olika invandringspolitiken slår. Mördare och våldtäktsmän skyddas ofta av dom svenska lagarna. Men den armeniska familj i Ånge som nu har utvisats efter 11 år i Sverige... Som har ett välanpassat liv på alla sätt, som verkligen tillför både samhället och sin närmaste omgivning massor, de blir utvisade och sitter nu (eller gjorde det igår) på en flygplats i Armenien och vet inte vart de ska ta vägen. De yngre barnen kan inte språket i sitt "hemland".
Och ja, den här familjen har tydligen aldrig haft skäl att stanna i Sverige. Men då borde de väl inte ha fått möjlighet att rota sig? 11 års prickfri vistelse i landet borde vara ett tyngre skäl för humanitär behandling än att mörda och ljuga om sin identitet.

Inga kommentarer: