lördag 14 april 2012

Avloppsmardröm

Åh! Stackars mig!
Det är inte något jag säger ofta, jag brukar inte tycka synd om mig själv. Men just nu har jag anledning!

Jag testade min ork tidigare idag genom att först sopa upp skräp från hall- och köksgolvet. Så satte jag på en maskin tvätt och bestämde mig sedan för att byta lakan. När jag höll på det blev jag lite yr och mådde aningens illa, så det blev tillfälligt sängläge tills det gav med sig. Okej, jag är inte frisk än, tänkte jag, det blir ingen promenad idag. Men illamåendet lugnade sig och jag fortsatte med lakansbytarprojektet.
Då, när jag stod vid linneskåpet och bestämde mig för ett fint pastellrandigt påslakan, hörde jag synnerligen oroväckande ljud från badrummet. Bloink, slurp, kloink, blobb...
Och nu blir det äckligt.

Fylld av onda farhågor öppnade jag dörren. Tvättmaskinen höll på att tömma ut vattnet. Men vad hände!? Bloink, blobb, klurk...från under badkaret vällde vatten ut på klinkersgolvet! Inte rent tvättvatten utan smutsigt, stinkande bajsvatten!!! Hjäälp! Urk! Hemskt!

Snabbt bar jag ut allt löst som stod på golvet. Hämtade en fantastiskt bra specialsvamp som jag köpt på Vaksala marknad och som suger upp stora mängder vatten, försökte också med en skrapa skvätta tillbaka det äckliga till avloppet. Det var ingen avrinning alls. Hur mycket vatten skulle strömma ut?
Jag hämtade gummistövlar för säkerhets skull.
Vattenflödet minskade. Inget vatten syntes dock i toalettstolen. Jag spolade för att se vad som skulle hända, då såg det ut att bli en ytterligare översvämning, för vattnet steg och steg...och då plötsligt kom det ett jätteKLOINKSLURP, toavattnet sjönk till normalnivå, och det bruna vattnet på golvet försvann ner i golvbrunnen.
Badrummet luktade som ett illa skött utedass.

Åh, urk, hemskt! Betänk att jag mådde lite illa redan innan...

Rengöring. Nästan omöjligt. I stressen glömde jag plötsligt hur man tar bort badkarsfronten, men jag lyckades få loss den till slut. Plastbitar lossnade och sprätte iväg.

Sen torkade jag golvet på allehanda sätt, med olika trasor och medel. Nu om nånsin skulle jag ha haft H2O Mop X5! Var detta ett tecken månne? "Köp den, köp den!"

Jag har torkat och torkat. Helst skulle jag vilja få ut hela badkaret, men det går ju inte. Det känns som att spår av b-vattnet finns under plastfötterna som karet står på. Eller det är inte som det känns, det ÄR ju så! Ååhhh, arrghh...:-(
Till saken hör också att själva avloppsbrunnen sitter enormt illa till, nästan mitt under själva karet, så det är stört omöjligt att komma åt att rengöra den ordentligt.
Men nu har jag gjort det jag kan och orkar för tillfället. Lite av lukten finns kvar, men det mesta sitter nog faktiskt i min egen näsa. Badkarsfronten får jag inte på, trots att jag aldrig tidigare haft problem med det, men det fixar sig sen.

Diverse trasor, gummihandskar och svampar har jag kastat. Själv har jag duschat - i det andra badrummet. Men allt känns fortfarande ofräscht och äckligt.
Och hur ska jag nu göra? Är allt som det ska, eller finns ett stort avloppsfel som kräver rörmokare? Jag vet inte ens om jag vågar tvätta innan det är kollat.
Föreningens ordförande var inte hemma när jag ringde, men förhoppningsvis kan han ge några goda råd när jag får tag i honom.

Och jag har fortfarande inte bytt lakan. Det ska jag göra nu, eller nej, först ska dricka en stärkande kopp te.
Intressant lördag so far, eller hur? Som sagt, stackars mig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fy f*n! Jag skulle inte tveka utan ringa en rörmokare. Vem vill ha b-vatten nånannanstans än i toa, liksom?! Usch så äckligt, stackars STACKARS dig! :-(

Monica Hortell sa...

Jag ryser fortfarande. Men ordföranden ringde upp och berättade att samma grej hänt i deras lägenhet - tre gånger till och med! Han rådde mig att hälla en hink vatten i toan lite då och då, för att få mer fart nere i rören. Om det börjar klucka och ha sig igen är det dags att ringa Boservice.