fredag 19 augusti 2011

Det skräpas som aldrig förr

Den nya lagen om nedskräpning har haft ytterst liten effekt, står det i tidningen idag. Trots att polisen numera kan bötfälla människor som slänger skräp omkring sig, så har nedskräpningen i vissa städer, bland annat Stockholm, snarare ökat. Jamen, gissa varför. När polisen i samtliga intervjuer som jag har sett öppet tillstår att dom inte direkt kommer att anstränga sig för att bötfälla skräpsyndare (snarare tvärtom har det låtit som), vad kan man vänta sig? Polisens presstalesman här i Uppsala ansåg att det fanns viktigare saker att syssla med, och liknande tongångar har det varit från andra orter.

Kan man bryta mot en lag utan minsta konsekvens, då blir den förstås verkningslös. Signalerar ordningsmakten att lagen är lite töntig, då kommer den inte att respekteras.
Okej, vill samhället att det ska ligga papper, plast, burkar och fimpar överallt i naturen...jaha, fine, låt det fortsätta då.

Skräpböter borde annars vara ett enormt snabbt, enkelt och smidigt sätt att få in pengar till statskassan. Gör en drive då och då! Implementera förbudet i det allmänna medvetandet, visa att allt har konsekvenser!
För övrigt: varför sägs det uttryckligen att slängande av fimpar inte ska bötesföreläggas? Fimpar som är så äckligt! Och som innehåller gifter. Nu är signalen den att det är helt acceptabelt att kasta dom omkring sig.

Bilden tagen av Jan Eve Olsson

Nej, det är en halvdan antiskräp-lag. Halvdan och halvhjärtad.

Förresten, S. som jag åt lunch med igår, har en jobbig och otrevlig granne på våningen ovanför. Naturligtvis är grannen storrökare och brukar uträtta sitt smutsiga behov på balkongen. En gång tappade hon en överfull askkopp ner på S:s balkong! Dukar och balkongmöbler var svarta av aska, runt hundra stinkande fimpar låg spridda överallt.
Nightmare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra rutet! Jag fattar inte heller att man har uttryckt att lagen inte gäller fimpar, bussbiljetter och tuggummi, tror jag. Fimpar innehåller tungmetaller. Eftersom rökare inte kan hålla sin "hobby" för sig själva utan förpestar luft, natur och våra balkonger, borde de få städa också när de nu inte bötfälls. Ut med dem att sopa rent efter sig! Usch!
Jag har grannar som kedjeröker i kväll. Skitkul när det är varmt i lägenheten och man vill ha balledörren öppen för att få in "frisk" luft!.. :-(

Monica Hortell sa...

Rökning på balkonger är vidrigt. Absolut vidrigt! Jag fattar inte att det är tillåtet och förstöra andras miljö på det sättet.