onsdag 10 augusti 2011

Om aktiehandel och upplopp

Steg upp före 8 idag, piggare än på länge, och läste tidningarna i lugn och ro. Det handlar mest om svängningarna på börsen och upploppen i England. Vad gäller ekonomin och börsen är det tydligen så att mycket av aktiehandeln görs av datorer (!), och det är orsaken till att svängningarna ibland blir väldigt ologiska. "Börsen har blivit ett monster" enligt finansmannen Christer Gardell. Och det är klart, datorerna har inget sammanhang, inga perspektiv, inga överväganden - men dom reagerar blixtsnabbt på vissa förprogrammerade signaler. Och sen fattar folk ingenting, för köpande och säljande drar iväg på extrema sätt som ingen kan förutse. Maskinerna har tagit över. Intressant och skrämmande. "Utom kontroll" är det uttryck jag kommer att tänka på. Och det gäller kanske hela det ekonomiska systemet. Utom kontroll.

Och vad ska man säga om kravallerna i England? Knappast ens Aftonbladet lägger skulden på "samhället", och när man ser hur vissa människor/individer faktiskt beter sig är det svårt att inte gripas av fasa, ilska och fördömande. Ren mordlystnad och galenskap kanske inte alltid kan förklaras, det kanske enbart måste stoppas?
Anledningen att man verkligen ser vad som händer, att alla kan se det och inte bara dom som är fysiskt närvarande, är förstås övervakningskamerorna. Det finns kameror nästan överallt i England. När man med egna ögon ser hur en skadad pojke dessutom blir rånad, eller hur räddningsarbetare som försöker hjälpa själva blir överfallna, är det svårare att hitta ursäkter och bortförklaringar.
Det finns beteenden som inte har någon plats i ett civiliserat samhälle. Och samhället kan inte ha en förstående dialog med allt och alla, det funkar inte.

Inga kommentarer: