tisdag 20 mars 2012

De oranga pengarna försvinner

I söndags hade SvD en stor artikel om Joel Dahlbergs bok "Pensionsbluffen". Man kunde också läsa utdrag ur boken. Nu hakar övriga tidningar på, och AB skriver om den idag.
Det är på tiden att det nya pensionssystemet granskas. Att det inte har skett tidigare beror förstås på att de som berörs av det haft ganska långt kvar till pensioneringen.

Jag tillhör den mellangrupp där både det gamla och det nya systemet ska användas. Och visst känns det obehagligt att öppna det oranga kuvertet och se hur det preliminära beloppet minskar för varje år, hur värdet eroderas och det ganska kraftigt. Samtidigt som pensionärer betalar högre skatt än löntagare, något som Sverige är ensamma om i hela världen. Sjukt.

Men det kan verkligen bli så att en person som arbetat i 40 år får mindre pension än en som inte arbetat alls eller som kommer till Sverige från ett annat land. De som inte arbetat får garantipension plus bostadstillägg, den som invandrat får äldreförsörjningsstöd, vilket är likvärdigt med garantipension plus bostadstillägg (och ofta lite andra förmåner som gratis tandvård). Och sammantaget kan det alltså bli MER än vad en "vanlig" pensionär får. Det är inte rimligt, anser jag. Då har pensionssystemet spelat ut sin roll helt. Ge alla ålderspensionärer existensminimum då, det kan ju vara skattefritt för enkelhetens skull, och låt dem i övrigt spara själva. Gör också extrainkomster skattefria upp till en viss gräns.

Det kanske blir så. Snart står det fattiga gamlingar i varje gathörn och säljer hembakade kakor, stickade vantar eller gamla prylar. Som jag såg i Moskva när jag var där för 20 år sedan.

Inga kommentarer: