lördag 10 mars 2012

Finns västarna verkligen?

Varje gång jag flyger förundras jag över säkerhetsgenomgången. Hur personalen ber om allas uppmärksamhet inför denna viktiga procedur, och hur alla fortsätter att prata och läsa och blunda. Själv brukar jag titta och lyssna, delvis av artighet och delvis av rent allmänintresse. Och för att se om det alls går att memorera hur det nu är man förväntas göra om en katastrof inträffar.
Jag lyckas aldrig komma ihåg det.

Det finns en väst under stolen. Okej. Den ska man trä över huvudet. Måste alltså vara en storlek som passar både små barn och långa, tjocka vuxna samt alla där emellan. Sen ska man knäppa västen med något slags spänne, efter det ska man dra i ett snöre. Och det finns även extragrejer man ska göra om man vill blåsa upp västen ytterligare.

Men - vad tusan!? Säg att det verkligen blir ett katastrofläge. Kommer då någon enda person att snabbt kunna ta fram sin väst, dra den över huvudet, hitta rätt flärpar och snören etc. etc.? Det är ju jättekomplicerat! Ska det alls vara nån vits med säkerhetsgenomgången, så borde den vara praktisk. Man får träna. I det trånga, trånga utrymmet. Alla på en gång.

De Norwegianplan jag åkte med senast var nya och fräscha men utrymmet mellan stolsraderna var inget att hurra för. Det går i princp inte att stå rak när man reser sig från sin stol - man måste liksom luta sig lite bakåt. Tanken att tre personer tätt sammanklämda samtidigt ska klä på sig räddningsvästar, hitta spännen och flärpar osv...det är bara löjligt.

Och vilken sorts katastrof kan de rädda en från? "Allvarlig flygolycka - passagerare räddade av uppblåsbara västar" - den rubriken kan man ju hoppas få se...

Förresten, är det nån som har sett dessa västar? Finns de verkligen? Jag menar, här har jag alltid tagit för givet att det är alldeles sant att "en väst finns under stolen", men jag har aldrig känt efter.

En annan sak som alltid förbluffar mig är flygpersonalens sätt att prata i högtalarna. Det gäller både piloter och kabinpersonal. Varför har de så konstig intonation och frasering? Ingen annan pratar så, nånstans. Tack och lov.

2 kommentarer:

Ditt och datt sa...

Som vanligt sätter du huvét på spiken - eller hur det nu heter :-)! Det kanske var så här med västarna, men vete 17 hur det är i dag? Och vad ska personalen göra om de inte får stå och peka hit och dit?

Kom just att tänka på att när jag flög Novair nu senast, var det en film med en liten flicka som gick igenom alla säkerhetsregler.

Ja, det är ett mysterium, det hela :-)!

Anonym sa...

Tror de pratar så för att ev flygrädda ska glömma sin rädsla och börja skratta! :D