tisdag 27 mars 2012

Vem knäpper av?

När vi var hos Anna och Marlene förra helgen fick vi med oss en kasse pocketböcker hem, böcker som A och M läst och som de ville cirkulera vidare. Det är lyxigt att ha en jättestor bokhög att plocka från.

När jag ska välja en bok scannar jag alltid baksidestexten på jakt efter vissa ord. Ord som gör att jag direkt skippar den boken. Visserligen läser jag gärna deckare, men de får inte vara för blodiga eller våldsfixerade. Om boken och dess innehåll beskrivs med ord som "bestialisk", "ohygglig", "grymhet" eller "ondska" - då går den bort direkt.
Jag kan säga att väldigt många böcker går bort för mig.

Nu håller jag i alla fall på med en deckare av Karin Wahlberg: Matthandlare Olssons död. Den verkar bra, välskriven och lagom spännande. Men det förekommer ett uttryck i den, ett stort antal gånger har det förekommit trots att jag bara hunnit till sidan 78: "Knäppa av", som i att folk pratar i telefon och avslutar samtalet genom att knäppa av. Varje gång jag läser det liksom studsar jag till. Jag har aldrig någonsin hört eller sett det uttrycket. Är det dialektalt? Skånskt kanske? Egen innovation?
Vanligen heter det väl att man lägger på. Och det är klart, när man pratar i mobilen finns det ju ingen lur att lägga på, så då beskriver "knäppa av" bättre vad det handlar om. Eller, eller..? Knäpper gör man väl inte direkt...

Eftersom jag reagerar så studsande och starkt på själva ordet, märker jag också hur mycket det pratas i telefon i boken. Om det fortsätter så kommer jag kanske att vänja mig, och nästa gång en försäljare ringer kan jag tänka "nej, nu knäpper jag av på en gång!"

Haha, jag tycker det är ett kul uttryck! Om än lite knäppt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skrattade också åt uttrycket första gången, men nu har jag sett det ganska ofta och här och var. Visst är det bra?!

Monica Hortell sa...

Nja, jag vet inte om jag tycker det är så bra. Som sagt, man knäpper ju inte.

Anonym sa...

Trycker av gör man. Och det är nog TRYCKER av jag har hört!