måndag 25 april 2011

Huliganens ansvar

Nu har det hänt igen. Fotbollsmatch - och supportrar/idioter/kriminella sabbar allting. Den här gången var det någon som kastade en smällare på domaren som blev skadad (ev. hörselskada) och fick föras till sjukhus.
Kom attacken från AIK:s eller Syrianskas läktare? AIK säger dom flesta, och nu kommer klubben troligen att få böta, plus drabbas av poängavdrag och kanske hemmamatcher utan publik. Det är dom vanliga straffen

Men jag bara undrar. Jag undrar jättemycket: Varför pratas det så lite om individens ansvar?
Det var ju inte själva klubben AIK, eller om det nu var Syrianska, som uförde den kriminella handlingen. Det var NÅGON på läktaren.
Är det inte denna NÅGON som har ansvaret för vad han (för det är nog en han) gör? Eller tar en idrottsklubb automatiskt på sig ett rättsligt förmyndarskap när man släpper in folk på en match?

Det är som det alltid brukar vara i Sverige. Individen kan aldrig lastas. Och det, själva mentaliteten,  irriterar mig. Det är likadant med mobbing i skolor. Det är alltid skolledningens fel. Ingen pratar om mobbarens ansvar. Strange, om ni frågar mig.

I England var det jätteproblem med fotbollshuliganer för några decennier sedan. Nu är det helt borta, i alla fall på dom inhemska matcherna. Anledningen heter Hårda Tag. Kraftfull kameraövervakning, snabba, resoluta ingripanden, portande av kända våldsverkare, för att inte tala om extrema fängelsestraff för dom värsta, mest notoriska elementen. En huliganvärsting fick livstid! Livstid! Sen dess har det varit lugnt.

Men i Sverige offras lag, rätt och trygghet på den heliga Integritetens altare. Folk får i stort sett bete sig hur som helst. Och så får den idrottsklubb dom säger sig stödja betala några hundra tusen. Sedan fortsätter allt som vanligt. Illa.

Inga kommentarer: