fredag 1 april 2011

Ny stereo!

Pust! Jag har installerat min nya stereo. Bosse ställde upp med skjuts till Hi Fi Klubben. Själv passade han på att titta på en fin liten TV men köpte ingen. Han fick i alla fall en flaska vin av mig, tänk så bra det är att ha ett litet dryckesförråd hemma.
Jag har känt mig smått nervös hela dagen, det är en stor sak att byta min snygga 80-talsanläggning som har varit så BRA. Nu är den finito...det känns nästan som att avliva ett gammalt husdjur och sen genast åka och köpa ett nytt. Och lite ångest, "gör jag verkligen rätt, den kanske klarar sig ett tag till om jag tar den till veterinären/verkstaden..." Men gamlingen är tung, går inte att frakta utan bil, och den enda verkstaden finns i Stockholm. Så, tyvärr, det är dags.

Lådorna med den nya, fulsvarta anläggningen stod på golvet ett tag medan jag laddade för det stora projektet.


Men jag ville förstås få igång den, så jag äntligen kan börja spela cd-skivor igen.

Nånting jag verkligen har svårt för är manualer. Det tar emot nåt alldeles väldigt att läsa igenom och vara systematisk och liksom...försöka förstå dom tekniska saker som beskrivs. Det är därför jag inte ens kan föreställa mig att ha en annan dator än Mac. Med Mac behöver man inte tänka och vara teknisk, man fattar ändå hur allt ska vara. Och det man inte förstår fixar datorn själv på nåt magiskt sätt.

Men nu var jag ambitiös och tittade ganska noga i manualen.


Det viktiga är ju att förstå hur dom olika delarna ska kopplas ihop. Inte så komplicerat. Det krångliga var högtalarkablarna. Jag har tänkt använda mina gamla betongkolosser, Rauna Leira, en riktig klassiker. Och då skulle jag ta av den gamla kontakten, skala kablarna, tvinna ihop trådarna och fibbla ihop dom med förstärkaren. Skala kablar, det har jag verkligen aldrig gjort och i början var det krångligt....gamla sega höljen med vassa trådar inuti. Olika redskap behövdes. Ett litet blodvite uppstod. Med en tuschpenna markerade jag plus- och minuspoler. (Var tvungen att följa kabeln hela vägen från högtalaren - tre resp. fem meter.)


Till slut kom jag på det effektivaste sättet att få bort höljet, och jag lyckades äntligen få dit först den högra och sedan den vänstra högtalarkabeln.


Sen var det bara att trycka på några knappar, lista ut hur man satte in cd-skivan och..."Reading" - den läste av och spelade, och det låter bra! Hurra!
Ljudet är lite annorlunda, mer direkt och "på" än jag är van vid. Men rent och klart.
Nu återstår att sätta batterier i fjärrkontrollerna. Och testa att ansluta iPoden. Här ska spelas!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket imponerad! När jag köpte min nyaste stereo samt platt-tv köpte jag installationen av affären... :oops: (Där skulle det vara en rodnande smiley, det blir det på WordPress!)

Monica Hortell sa...

Hade jag vetat från början att det gick att köpa installationen av affären så hade jag säkert gjort det. När jag hämtade den igår sa killen: "Jag var hemma hos en kund och installerade precis en sån här för ett par dagar sen." Hm! Tänkte jag. Men nu är jag förstås glad att jag fixade det själv. :-)