lördag 30 juli 2011

Bang

Idag har jag läst. Tränat, diskat, tvättat, men framför allt läst. På balkongen var det fuktigt och skönt stekhett på em, och där har jag suttit med Barbro Alving.


Jag började läsa sådär lite halvengagerat, bara i väntan på att jag skulle börja med något helt annat, men jag kunde inte sluta förrän boken var färdigläst.
När jag var ung läste jag Bangs kåserier, dom hon skrev under pseudonymen Käringen mot strömmen. Jag tyckte dom var väldigt roliga. Det som verkligen var hennes karriär: journalisten och krigskorrespondenten, har jag inte vetat så mycket om. Eller snarare, jag har inte känt till djupet, vidden och betydelsen av det. Men att läsa skildringarna från 30-talets Tyskland, från spanska inbördeskriget, från alla möjliga världshändelser överallt, det är enormt intressant. Och jag älskar hennes språk!

Väldigt spännande är det också att få inblick i hur hon tog sina första stapplande journaliststeg. Fast det var inte så mycket stapplande egentligen. På den tiden (slutet av 20-talet) fanns ingen journalisthögskola (hurra!), utan ungdomar med intresse och fallenhet kunde söka sig till tidningsredaktioner som volontärer. Det gjorde Barbro Alving, sedermera Bang, hon fick jobb på DN direkt efter studenten och sen var det raka spåret. Stilistisk begåvning, bra artiklar, kreativitet, energi...allt det kunde hon uppvisa, så från volontär till anställd med lön var steget inte så väldigt långt.

Tänk, då bestod journalistkåren av personligheter. Inte av strömlinjeformade högskoleprodukter.

Det jag tyckte bäst om i boken var dels berättelserna om hur det började, om tidningslivet då på 20- och 30-talet, och dels korrespondentskildringarna från andra världskrigets början. Sedan var ju Bang också en av Sveriges första kända och officiellt ogifta mödrar, kanske rentav den allra första. "Bang-barn" kallades dom barn som föddes utom äktenskapet av stolta kvinnor. Och hennes stora kärlek var en annan kvinna, Loyse Sjöcrona, kallad "Viran" i kåserierna. Det är ju också synnerligen intressant, men man får inget riktigt grepp om det. Det finns en del hopp i kronologin, och jag skulle väldigt gärna ha vetat mer om till exempel hur Loyse och Bang lärde känna varandra.

För ganska länge sedan läste jag några samlingsvolymer med Bang-artiklar. Dom ska jag försöka få tag i och läsa om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en intressant bok om en intressant kvinna! Är det din och/eller K:s bok? Kan man få låna???
Jag läste ut en riktigt bra bok i kväll av Sara Lövestam!

Monica Hortell sa...

Ja, den är verkligen värd att läsa. Men den är varken min eller K:s utan Stadsbibliotekets...