måndag 18 juli 2011

Färdtjänst från Senegal

Senegal. Där hamnar samtalet om man ringer och beställer färdtjänst. Ja, från och med nästa år ska samordningscentralen kunna ligga i Afrika, detta enligt en artikel i Expressen. Företaget Samres vill tjäna mer pengar, eller "spara pengar och öka sin konkurrenskraft" som det heter.
!!!!!
Hur kan dom ens komma på en sån sak?!
32 senegaleser ska nu lära sig svenska 25 timmar i veckan i åtta månader, och sedan är det tänkt att dom ska behärska språket och kunna serva alla gamla och handikappade som ringer. Hoppas det ingår kunskap om olika dialekter i undervisningen... Och viss lokalkännedom/geografiska kunskaper bör nog också finnas.



Men, jag undrar om detta är ett vilsekommet aprilskämt. Ett 18 juli-skämt. Hoppas kan man ju alltid.
Om inte, så är det är ytterligare ett bevis på hur vansinnigt det är med denna konkurrensutsättning/upphandling, där enbart rena pengar styr hur tidigare samhällsviktiga funktioner organiseras. Samre med sin billiga afrikanska arbetskraft lär ligga med det lägsta budet, de lär konkurrera ut andra utförare och stå där med feta kontrakt. Snart kommer det att uppdagas att det hela fungerar mindre bra, det blir upprört på alla håll och kanter, kontraktet kanske inte förlängs men då har Samres ägare hunnit göra sig en rejäl hacka. På vilkas bekostnad? My God, som om inte dom färdtjänstbehövande har det nog krångligt redan!

Nu finns det förstås fantastiska språkgenier i Senegal som i andra länder. Samre har kanske lyckats hitta 32 personer som är perfekta för jobbet. Samtliga pluggar på universitet och har goda kunskaper i engelska. "De flesta har hört talas om Sverige, inte minst som fotbollsland" står det på Samres hemsida. Hört talas om. Alltid något. Men...så lätt är det inte att lära sig ytterligare ett helt nytt språk från en helt annan världsdel och språkfamilj. Att behärska språket hjälpligt funkar inte. Det krävs mycket mycket mer. Det har ju redan varit problem och stor språkförbistring med samordningscentraler som legat i Baltikum.
Nej, det kan väl aldrig bli något av detta?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha jag bloggade också upprört om detta i natt och tänkte att det är väl inte den 1 april igen..? Idiotiskt!

Monica Hortell sa...

Idiotiskt är ordet. Och nu försöker dom göra det till nån form av vällovligt biståndsprojekt också...

Bia sa...

Men så otroligt korkat!!! tror knappt det är sant!!